Ruzyně se chlubí rekordy, dráha ale chybí

Dušan Klimeš
29. 6. 2006 12:15
Praha - Čím víc letadel vzlétá z Letiště Praha, tím více peněz do jeho kapes padá. Za loňský rok to bylo o polovinu více než předloni. V dalším rozletu mu však brání firma Penta. Uvnitř: RUZYNĚ V ČÍSLECH

Firma, která se do září loňského roku jmenovala Česká správa letišť, hospodařila se ziskem přes 1,4 miliardy korun. Tohoto výsledku dosáhla i díky obratu, který se zvýšil o pět procent na 4,4 miliardy korun.

Díky návratu cestujících k letecké dopravě si tak na své přicházejí nejen letecké společnosti, ale právě i obslužné společnosti. Ruzyňské letiště zaměstnává necelé dva tisíce lidí a za loňský rok odbavilo téměř jedenáct milionů pasažérů.

Kámen úrazu: Penta

Avšak díky novému terminálu by letiště mohlo být mnohem více využívané a vytížené. Brání tomu ale nedostatečná kapacita startovacích drah. Letiště Ruzyně to však chce změnit.

Infobox

Letiště Praha v číslech:

  • Zisk za rok 2005: 1,432 miliardy korun
  • Ruzyně odbavila loni 10,8 milionu cestujících
  • Je 30. nejvýkonnější letiště Evropy
  • Létá z něj 58 leteckých společností
  • Letadla odtud míří do 118 destinací světa
  • Zaměstnává 1922 lidí

Do roku 2010 by měla být do provozu uvedena zcela nová dráha. Náklady na ni by se mohly vyšplhat až k sedmi miliardám korun. Donedávna zahájení stavby, které má proběhnout příští rok, bránila společnost Penta.

Ta vlastní některé pozemky, na kterých by dráha měla stát. Zpočátku prodej odmítala, později nabídku letiště začala zvažovat. Ráda by se však na celém projektu podílela jako partner. To však zřejmě Letiště Ruzyně odmítá.

Do leteckého průmyslu se Penta zapojila již před časem, když v rámci konsorcia zahraničních investorů oznámila úmysl koupit bratislavské letiště. To je však ve srovnání s českým asi pětkrát menší, odbaví ročně přibližně dva miliony pasažérů.

Dvacet šest letadel za hodinu

I bez nové dráhy však pražské letiště minulý čtvrtek překonalo rekord v počtu přistávajících a startujících letadel. Letiště napočítalo za jeden den 628 pohybů letadel. To je průměrně jeden start či přílet letadla každé dvě minuty.

Loňský rekord, který byl tento měsíc překonán, činil 569 pohybů, razantnější navýšení kapacity však závisí na již zmiňované nové startovací dráze.

V nejbližších dvanácti letech by se odbavené množství pasažérů mělo zvýšit až na 20 milionů ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy