ŘSD viní stavební firmy z podvodu, chce zpět stamiliony

Karel Toman
3. 11. 2012 13:00
Dva úseky D47 předražily firmy o 385 milionů, odvolává se ŘSD na znalecký posudek
Foto: Tomáš Netočný

Doplnili jsme reakci společnosti Eurovia na konci zprávy.

Praha - Ředitelství silnic a dálnic žaluje velké stavební firmy celkem o 385 milionů korun. Tyto peníze si totiž firmy podle ŘSD vyúčtovaly v rozporu se smlouvou.

ŘSD žaluje firmy ve dvou oddělených případech u rozhodčího soudu Hospodářské komory ČR. V prvním případě se u sdružení firem Strabag, Eurovia a Alpine Bau domáhá 204,9 milionů, v druhém pak po firmách Eurovia, Skanska a Porr požaduje 180,3 milionů korun.

První žaloba se týká stavby čtyř a půl kilometru dálnice D47 z Hrušova do Bohumína, druhá pak navazujícího zhruba stejně dlouhého úseku na stejné dálnici. Smlouvy s firmami podepsalo ŘSD roku 2004, stavby převzalo roku 2006.

Firmy uměle nafoukly ceny, tvrdí ŘSD

"Znalecký ústav EQUITA Consulting s.r.o. dospěl ve svém znaleckém posudku z října 2012 k závěru, že navýšení ceny stavby uplatněné ve fakturách bylo provedeno v rozporu se smlouvou," píše se v obou žalobách, které pro ŘSD vypracovala advokátní kancelář Weil, Gothal & Manges. Žaloby jsou datované k 31. říjnu 2012.

Podle informací Aktuálně.cz má ŘSD podezření, že stavební firmy při fakturaci uměle nadhodnotily tak zvanou inflační doložku.

Žaloba uvádí vzorec, podle kterého se měla suma navýšení ceny o inflaci vypočítat. Například za měsíc duben 2006 měly firmy podle žaloby použít inflační index ČSÚ za únor 2006.

"V rámci interní kontroly fakturace stavby provedené žalobcem bylo zjištěno, že některé částky na fakturách vystavené žalovanými a zaplacených žalobcem jsou podstatně vyšší, než měly být," stojí shodně v obou žalobách.

Zájmy právních poradců

Podle stavební firmy Eurovia CS jsou za žalobami pravděpodobně zájmy právních poradců Ředitelství silnic a dálnic.

"K žalobě se nemůžeme zodpovědně vyjádřit, dokud ji ŘSD nezašle kromě médiím také nám," uvedla pro ČTK mluvčí Eurovie Petra Kučerová. "Podle toho, co píše server Aktuálně, však jde o zjevný nesmysl, pravděpodobně vedený spíše zájmem drahých právních poradců ŘSD, kteří se nepoučili z drahé arbitráže a dále vhánějí stát do dalších předem prohraných sporů," dodala.

Eurovia vedla letos se ŘSD u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR spor o to, zda stavba dálnice D47 byla v minulosti předána a převzata v souladu se smlouvou o dílo. ŘSD to zpochybňovalo s poukazem na zvlnění dálnice a nezvykle rychlé chátrání mostů u Ostravy, rozhodčí soud ale v červenci podle Eurovie předání stavby potvrdil.

 

Právě se děje

Další zprávy