Říká se jim doktor zhouba. 12 mužů věští trhům potíže

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
25. 1. 2010 8:55
Přečtěte si, jak se svět financí řítí do záhuby. Pokud na to máte nervy.
Muž sleduje panel s vývojem akcií na burze v australském Melbourne
Muž sleduje panel s vývojem akcií na burze v australském Melbourne | Foto: Reuters

Praha - Dvanáct „doktorů zkázy" předpovídá, že špatně odhadnutý optimismus povede k dalšímu krachu na trhu. Některé jejich pesimistické předpovědí stojí za to.

Jste optimista?

Začíná nové desetiletí a může přijít dobrá doba na nákup akcií. Wall Street říká, že „ztracená dekáda" je za námi. Takže předpokládáte, že více než 60 procentní rally (loňský silný růst cen akcií) bude v roce 2010 následována alespoň dvacetiprocentními zisky.

Jste pesimista?

Takže jste nedůvěřivý cynik a nevěříte předpovědím šéfů z Wall Street. Jste skeptičtí k jakékoliv předpovědi od těchto bankéřů, kteří mají miliony dolarů od daňových poplatníků, FEDu a ze státní pokladny. Nejdříve nedokázali podpořit ekonomiku a nyní mají v kapsách miliardové bonusy, jen rok poté, co byl Wall Street zachráněn před totálním bankrotem.

Tak co si myslíte? Mnoho lidí by vybralo první z možností. Proč? Amerika byla založena optimisty. Ale zkuste si sundat růžové brýle a přečíst názory dvanácti lidí, kteří jsou pro své prognózy označování jako „doktoři zkázy."

1. Faber: Amerika je již za svým vrcholem

Marc Faber, švýcarský specialista na asijské trhy, říká: „ Průměrná doba existence největších světových civilizací byla 200 let. Když se společnost stane úspěšnou, stane se arogantní, příliš sebevědomá, zkorumpovaná a morálně zkažená. Také příliš utrácí, přibývá drahých válek, zvyšují se sociální rozdíly a nepokoje, až se společnost dostane do úpadku."

2. Grantham: Nikdo se nepoučil, minulost se bude opakovat a ještě ve větším rozsahu

Peněžní správce Jeremy Grantham varuje, že se náš iracionální horor bude ještě opakovat: „Před rokem jsme se dostali blízko k druhé velké depresi, ale bohužel jsme se nepoučili. To nás odsuzuje k další finanční krizi v nedaleké budoucnosti."

Zažili jsme rally na medvědím trhu. Investiční cykly a iracionální chování investorů zaručují další a ještě větší propad. „Z ničeho jsme se nepoučili."

3. Stiglitz: Krátký oddech před dalším propadem

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii, Joseph Stiglitz, nedávno varoval: „Pokud nebude systém odměn dramaticky reformován, finanční systém se bude snažit obejít veškeré nové regulace. Čeká nás jen krátký oddech před další krizí. Nic se nezměnilo, je to ještě horší - lobbyisté ovládají Obamu, Kongres a FED.

4. Johnson: Utíká čas před druhou velkou depresí

„Jen ztrácíme čas, než abychom zabránili skutečné depresi," varuje bývalý předseda Mezinárodního měnového fondu Simon Johnson. "Finanční systém efektivně ovládl naše vlády a brání důležitým reformám. Pokud se nedostaneme do pevnosti na Wall Street, nebudeme schopni zabránit další velké depresi."

5. Ferguson: Levné peníze z FEDu vytváří nové bubliny

Finanční historik Niall Ferguson říká: „Ve čtyřsetleté historii akciových trhů bylo několik finančních bublin. Kdo je viníkem? FED. Bez levných peněz nemůže skutečná bublina vzniknout. Proto má tolik bublin původ v chybách centrálních bank.

Další bublina (a její splasknutí) jsou naprosto jisté díky nárůstu 23,7 bilionům dolarů vládního dluhu, podpoře FEDu do bankovního systému a lobbyistům, kteří se na Wall Street stali extrémně bohatí.

Kdo je Doktor zhouba?
Autor fotografie: Reuters

Kdo je Doktor zhouba?

  • Původně je Dr. Doom (česky doktor Zhouba) postava superpadoucha z komiksů firmy Marvel Comics.
  • Ve světě investování se takto někdy trochu posměšně označují investoři, ekonomové či analytici, kteří předpovídají velké těžkosti na trzích. Nutno uznat, že mnozí z nich navzdory posměchu vydělali nebo pomohli vydělat miliardy.
  • Nejznámějšími experty, kteří jsou označováni jako doktor zhouba, jsou třeba Marc Faber nebo Nouriel Roubini

6. Taleb: Fed vystrašený duchem Greenspanovy Reaganomiky

Když Obama znovu zvolil Bernandkeho, Nassim Taleb, profesor risk managementu, varoval před novým nebezpečím. „Svět nebyl nikdy tak křehký jako nyní. A Obama znovu zvolí do čela FEDu ekonoma, který ani neví, jak věci fungují." A důkaz?

Minulý týden na American Economic Association svaloval vinu na jiné: „Nejlepší reakce na nemovitostní bublinu by byla regulace, nikoliv monetární politika."

To je ale špatně - zrovna se mu hodilo zapomenout, že předtím radil Bushovi, aby nic nedělal. Nyní se Obama stará o následovníka Greenspama, jehož ideologie se zaměřuje jen na záchranu bankovního systému zaplavováním světa nově natištěnými znehodnocenými dolary. To povede k dalšímu přehřátí ekonomiky.

7. Soros: Konec dolaru jako rezervní měny

Investor a miliardář George Soros vidí nové paradigma: "Americký superboom trvající 25 let vedl k masivní deregulaci. Slepé následování teorie volných trhů vedlo k velké chamtivosti, která pomohla vytvořit internetovou bublinu, kreditní krizi a šedý bankovní systém s deriváty."

Celý systém je porouchaný. Současná krize značí konec éry dolaru, jako hlavní rezervní měny. Jsme v období, kdy majetek ztrácí na hodnotě. Za takových okolností bude velmi těžké uchovat své bohatství.

8. Správci hedge fondů vydělávají shortováním miliony

Soros není jediný. Mnoho správců hedgových fondů vydělalo miliony, sázením na špatnou americkou politiku se systémem levných peněz od FEDu. Magazín Alpha informoval, že čtyři přední správci hedgových fondů vydělali každý více než 1 miliardu za rok 2008. Nejlepších 25 manažerů vydělalo loňský rok v průměru 464 milionů dolarů, a to je slušná suma, zvláště v roce globální recese, když lidé přichází o majetek.

9. Schiller: Internetová bublina, problémy s hypotékami a přijdou "nové epizody"

Je ekonom Robert Shiller „doktor zkáza"? Před deseti lety varoval před iracionálním veselím. Dnes dodává: „Investiční bubliny jsou především sociálním jevem. Dokud neporozumíme a nevyhneme se psychologii, která je vytváří, bude k bublinám neustále docházet. Zažili jsme dvě období přílišného optimismu a blížíme se k dalšímu, které jen vyústí v pesimismus a nedůvěru."

10. Kaufman: Iracionální chování nahradilo uvažování, vědu a techniku

Henry Kaufman byl jedním z hlavních ekonomů u banky Salomon Brothers a dalším celých 24 let je dalším „doktorem zkázou". „Proč jsme tak špatní v řízení ekonomických institucí, když jsme toho za poslední léta dokázali tolik v medicíně, inženýrství a telekomunikacích? Proč dokážeme s dokonalou přesností přistát na měsíci, když neumíme zabránit, aby ekonomika narazila na dno? I výpočetní technika funguje výborně, ale ne tehdy, když má řídit deriváty u hedgových fondů."

11. Biggs: Vše prodejte, nakupte zbraně, jídlo a jděte do hor

Barton Biggs, bývalý výzkumný guru z Morgan Stanley, píše ve svém bestseleru "Wealth, War and Wisdom" (Majetek, válka a moudrost) jak se má člověk připravit na rozpad civilizace: „Vaše zázemí musí být dostatečně soběstačné a umožňovat pěstování některé z potravin. Mělo by mít dostatek semínek, hnojiv, konzervovaného jídla, vína, léků a oblečení. Pár střel nad hlavami přijíždějících banditů je jistě přesvědčí, že je snazší vyloupit nějakou jinou farmu." Biggles má v tomto ohledu názory jako anarchistický milicionář.

12. Diamond: Národy ignorují zjevná varování, až je příliš pozdě, pak kolabují

Konec přijde rychle. V dnešní době krátkodobého konzumu a rychlého uspokojení poslouchá málokdo varování vývojového biologa Jareda Diamonda. Civilizace upadají, protože nejsou připraveny řešit problémy, až je pak příliš pozdě: „ Úpadek civilizací bývá prudká křivka. Zánik civilizace může přijít i jedno nebo dvě desetiletí po dosažení vrcholu v počtu populace, majetku i moci."

V roce 2008 byla všude varování, ale šéfové FEDu Greenspan, Bernanke a dřívější ministr financí Henry Paulson je ignorovali. To stejné se stane podle Diamonda s prezidentem Obamou. V budoucnu se investiční bubliny stanou příliš velkými a přinesou zdrcující krachy.

Zdroj: marketwatch.com

 

Právě se děje

Další zprávy