Řecku může pomoci jen MMF, říkají právníci Merkelové

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 3. 2010 15:27
Evropa se dohaduje jak pomoci Řecku, Atény tvrdí, že (zatím) žádnou pomoc nepotřebují

Berlín - Pokud bude dluhy sužované Řecko žádat o pomoc s financováním svého plánu na záchranu ekonomiky, mělo by se podle německé vlády obrátit nejdříve na Mezinárodní měnový fond.

K takovému závěru  dospěli po týdnech bouřlivé debaty podle serveru Financial Times právní poradci německé kancléřsky Angely Merkelové. Podle expertů by jakékoliv jiné řešení znamenalo porušení maastrichtské smlouvy a německé ústavy.

Toto rozhodnutí znamená velkou porážku spolkové banky a ministerstva financí. Tyto instituce byly tvrdě proti jakémukoliv vměšování MMF do řešení problému Řecka, potažmo celé eurozóny.

Vměšování mezinárodního měnového fondu do řešení řeckých potíží se příliš nelíbí ani Evropské komisi a Evropské centrální bance.

Řecko už prý se s fondem dohodlo

Řecký premiér George Papandreou se na půdě evropského parlamentu vyjádřil v tom smyslu, že by jeho země preferovala pomoc ze zemí eurozóny, nicméně stále trvá na tom, že Řecko zatím žádnou pomoc nepotřebuje.

Pokud by ale došlo na nejhorší a Atény skutečně pomoc potřebovaly, jsou už prý dohodnuty s měnovým fondem a dokonce už prý splnily všechny jeho podmínky.  

 

Právě se děje

Další zprávy