Řebíčkův Viamont míří do úpadku, nezvládá své dluhy

ČTK ČTK
8. 8. 2012 13:17
Insolvenční návrh na sebe podalo minulý týden vedení firmy
Aleš Řebíček.
Aleš Řebíček. | Foto: Ondřej Besperát

Ústí nad Labem/Teplice - Stavební firma Viamont, založená bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS), míří do úpadku. Insolvenční návrh na sebe podalo minulý týden vedení firmy.

Firma dluží asi 218 milionů korun a z problémů viní i "nepřátelskou mediální kampaň". Majitelem Viamontu se v roce 2010 staly Inženýrské a dopravní stavby (IDS) Olomouc, v jejichž vedení Řebíček také působil. Další dceřiné firmy Viamontu si už z větší části změnily název a fungují v rámci koncernu IDS.

Firmu Viamont založilo v roce 1992 několik zaměstnanců tehdejší Traťové strojní stanice Ústí nad Labem, kteří svému bývalému zaměstnavateli začali vzápětí konkurovat. K opravám železničních tratí se postupně přidala i železniční doprava a další aktivity.

„Dlužník" je předlužen

Když se firma v roce 1996 změnila na akciovku, předsedou představenstva se stal právě Řebíček a ve vedení vydržel až do roku 2004. O necelé dva roky později se stal poslancem a ministrem dopravy v Topolánkově vládě. Tvrdil, že svůj podíl ve Viamontu prodal.

Teď Viamont zřejmě končí. Už v květnu čelil jednomu insolvenčnímu návrhu, který ještě soud odmítl, teď už ale o insolvenci požádal sám. "Nelze očekávat, že mohl dlužník nastalou nepříznivou situaci překlenout v rámci dalšího provozování svého podniku. Dlužník je rovněž v úpadku ve formě předlužení," uvedlo vedení firmy v návrhu.

Přiznalo dluhy 218 milionů korun a aktiva 222 milionů korun; rozprodejem aktiv se v insolvenci zpravidla splácí alespoň část dluhů. Firma už má i obestavený účet a letos snižovala počty zaměstnanců, jejich celkový počet ale neuvádí.

Vlastníkem Viamontu se stal v roce 2010 koncern IDS Olomouc, který má prakticky stejný obor aktivit jako původní Viamont. Řebíček dokonce v roce 2003 krátce předsedal jeho dozorčí radě a ve statutárních orgánech se vyskytli i další lidé, kteří původně působili ve Viamontu. Majitelem koncernu je moravský podnikatel Zdeněk Kyselý.

Nepřátelská kampaň

Viamont svůj úpadek vysvětluje ekonomickou recesí, poklesem objemu stavebních zakázek i svým neúspěchem v jejich získávání. Ale nejen tím.

"Situace se zhoršovala (...) též v důsledku nepřátelské mediální kampaně související s předchozím akcionářem, která zejména u vyhlašovaných veřejných zakázek prakticky znemožnila uspět," tvrdí Viamont.

Firma byla s Řebíčkem v médiích spojována i v době, kdy byl ministrem. Deník MF Dnes svého času spočítal, že za dva roky jeho působení na ministerstvu získala zakázky za 10,4 miliardy korun, což znamenalo zněkolikanásobení původního obratu.

Od doby, kdy se Řebíček od firmy distancoval, zmizela řada dceřiných firem Viamontu. Zbyly už jen dvě, Viamont DTS a Viamont Development, naopak minimálně další čtyři jména už ze světa zmizela.

Nákladního dopravce Viamont Cargo koupil už v roce 2008 jeho konkurent OKD Doprava, který později přešel pod křídla nadnárodního Advanced World Transport, osobní železniční dopravu na regionálních tratích převzalo IDS a přejmenovalo ji na GW Train Regio.

IDS má vlastnický podíl i ve firmě Viatech, přejmenované na FVE Tech, a tenisovém LTC Viamont, který si změnil název na Teplická sportovní a vzdělávací.

 

Právě se děje

Další zprávy