Původní sovětské metro v Praze dojezdilo. Podívejte se

Původní sovětské metro v Praze dojezdilo. Podívejte se
Vozy Ečs se v pražském metru objevily jako první. Mytiščinský strojírenský závod je do Prahy dodával od zprovoznění metra (1974) do roku 1977. Kritici tehdy upozorňovali, že sovětské vozy jsou zastaralé (koncepce pocházela ze 30. let) a příliš těžké (mimo jiné se kvůli nim musel zpevňovat most přes Nuselské údolí).
Vnitřek původních souprav Ečs se od svých následníků lišil na první pohled kulatými stropními světly. První rok provozu pražského metra jezdily jen třívozové soupravy, už v roce 1975 se ale prodloužily na čtyři vozy. Současných pět vozů (více se na nástupiště ani nevejde) jezdí od roku 1979.
Vozy Ečs byly postupně vyřazovány v 90. letech, v běžném provozu skončily v roce 1997. Jedna souprava dodnes slouží při historických jízdách.
Následníky souprav Ečs se v roce 1978 staly vozy 81-71, se svými staršími bratry jezdily společně. Také vozy 81-71 vyráběl sovětský Mitiščinský strojírenský závod.
Foto: metroweb.cz
Petr Kučera Petr Kučera
4. 7. 2009 11:59

Tento týden naposledy vyjela v běžném provozu původní sovětská souprava pražského metra. Vagóny z Mitiščinského strojírenského závodu jezdily v Praze od roku 1978 jako následníci starších sovětských souprav Ečs. Nyní už budou k vidění jen modernizované nebo zcela nové vozy. Jedna původní pětivozová souprava 81-71 zůstane zachována pro historické jízdy, další asi tři vagóny získají muzea.

 

Právě se děje

Další zprávy