Putin zachraňuje Ladu. Firmě vláda dá 20 miliard rublů

Ekonomika Ekonomika
30. 3. 2009 13:42
Firma podle Putina potřebuje peníze na uhrazení dluhů
Foto: Reuters

Togliatti - Největší ruská automobilka AvtoVaz může od státu získat více než 20 miliard rublů. Uvedl to v pondělí podle agentury Reuters ruský premiér Vladimir Putin. Dalších 90 miliard rublů by si měla zajistit sama.

Automobilka podle Putina potřebuje tyto peníze na uhrazení závazků vůči dodavatelům součástek a také na splacení ostatních dluhů. AvtoVAZ byl letos kvůli platebním sporům s dodavateli opakovaně nucen přerušit produkci.

Firma tento měsíc oznámila, že v letos sníží výrobu alespoň o 36 procent z loňských 920 tisíc vozů kvůli poklesu poptávky v důsledku světové finanční krize.

Podle společnosti PricewaterhouseCoopers by se celkový prodej automobilů v Rusku letos mohl snížit až o polovinu kvůli klesající dostupnosti úvěrů, rostoucí nezaměstnanosti, pomalejšímu růstu osobních příjmů i poklesu hodnoty ruské měny.

Kvůli slabé poptávce nyní o státní pomoc usilují rovněž automobilky v rozvinutých zemích. USA dnes podle agentur AP a Reuters oficiálně odmítnou plány domácích automobilek General Motors a Chrysler na obrat v hospodaření, jež byly podmínkou pro přidělení další státní pomoci.

Poskytne jim ale ještě čas přesvědčit Washington, že snaha o jejich záchranu má smysl.

 

Právě se děje

Další zprávy