Praha - Prodej lihovin v restauracích se v posledních dvou dnech propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Ukázal to bleskový průzkum analytické společnosti Mag Consulting mezi tuzemskými restauratéry. Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem. Většina z nich je na Moravě.
Také podle středečního průzkumu portálu lunchtime.cz pro ČTK mezi restauracemi, bary a kluby na Ostravsku se prodej tvrdého alkoholu v posledních dnech snížil ve 40 procentech z nich.
S úplným zákazem nalévání lihovin by podle průzkumu Mag Consulting stravovacím zařízením klesly tržby o šest až osm procent.
Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu zatím jen ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.