Průzkum: největší zaměstnavatelé budou dál propouštět

Karel Toman
16. 3. 2011 16:35
Malé a střední firmy dávají práci dvěma třetinám Čechů. Propouštět budou víc než nabírat
Dvě třetiny Čechů pracují pro malou nebo střední firmu. Ilustrační foto.
Dvě třetiny Čechů pracují pro malou nebo střední firmu. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Poprvé od příchodu krize do Česka je počet malých a středních firem, jejichž kondice se za poslední pololetí zlepšila, větší než tábor těch, kterým se přitížilo. Meziročně je zlepšení ještě výraznější.

Zdánlivě je to dobrá zpráva, protože malé a střední podniky v Česku zaměstnávají skoro dvě třetiny pracovní síly. Skutečnost je ale složitější.

Trend totiž nemusí vydržet, protože počet firem, které se optimisticky dívají i dál do budoucnosti oproti loňsku naopak klesl. Zaměstnavatelů, kteří plánují propouštění, je proto víc než těch, kteří se chystají dávat lidem novou práci.

Před rokem si pohoršilo přes polovinu firem

Tyto závěry vyplývají z aktuálního průzkumu "Barometr malých a středních podniků", který Hospodářská komora České republiky za Česko pravidelně realizuje pro Evropskou asociaci řemesel, malých a středních podniků (UEAPME). Průzkumu se účastnilo 490 firem.

"V únoru uvedlo 35,3 procenta firem, že jejich celková ekonomická situace byla ve druhém pololetí roku 2010 příznivější, než byla v  prvním pololetí 2010. Při průzkumu uskutečněném loni v září, kdy podniky srovnávaly svou situaci za první pololetí roku 2010 s předchozím druhým pololetím 2009, nahlásilo pozitivní změnu 32,4 procenta podniků," shrnula Hospodářská komora závěry výzkumu.

Poměr  firem které si pohoršily se zmenšil z 32,7 procenta v září 2010 na 30,4 procenta v únoru 2011. Přesně před rokem přitom výsledky hlásily zhoršení situace dokonce u 56,3 procenta, tedy více než poloviny malých a středních firem.

Optimistů je zatím víc, přesto se bude propouštět

Při pohledu do budoucna jsou ale firmy opatrné.  Tábor těch, kteří očekávají v druhém letošním pololetí příznivější ekonomický vývoj, byl v únoru  pořád větší, než skupina pesimistů (28,4 procent ku 25,1 procentům respondentů).

"Je to však méně optimističtější pohled podniků do budoucna, než byl při výzkumu v září loňského roku, kdy 35,9 procenta podniků deklarovalo příznivější hodnocení své budoucnosti a 23,8 procenta naopak horší," upozornila Hospodářská komora.

Zvýšení počtu zaměstnanců v druhém pololetí 2010 uvedlo podle Hospodářské komory 13,9 procenta firem, snížení pak 26,3 procenta podnikatelů.

"Optimistický výhled ohledně tohoto ukazatele pro příští období má 12,9 procenta společností, zatímco 18,6 procenta podniků očekává propouštění svých zaměstnanců," prozradil průzkum.

K podobným výsledkům přitom nedávno dospěla personální agentura Manpower. Ta v listopadu oslovila 750 českých firem a ptala se jich na jejich plány ohledně náboru nových zaměstnanců. Výsledkem bylo zjištění, že firem, které budou od ledna do března propouštět je o pět procent víc než těch, které budou nové zaměstnance nabírat.

 

Právě se děje

Další zprávy