Průzkum: 45 procent vývozců má víc zakázek

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
12. 4. 2011 10:51
Nováčkem mezi tahouny ve vývozu byly nanotechnologie
Strojírenství a energetika jsou tradičními motory českého exportu. Nyní k nim přibyly nanotechnologie.
Strojírenství a energetika jsou tradičními motory českého exportu. Nyní k nim přibyly nanotechnologie. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Energetika, strojírenství a nanotechnologie patřily v loňském roce k hlavním tahounům českého vývozu. Podle exportního průzkumu HSBC Bank navíc téměř polovina dotázaných exportérů potvrdila, že v loňském roce objem vývozu zvýšila.

Velký rozvoj zájmu o nanotechnologie z Česka potvrdilo 29 procent dotázaných. Energetika a strojírenství dominují vývozu tradičně.

Hlavními destinacemi, kam putovala energetická zařízení, průmyslové a technologické celky z Česka byly státy východní Evropy, Latinské Ameriky, jihovýchodní Asie a Turecko.

"Exportéři si dokázali poradit s nepříznivými ekonomickými podmínkami a prorazit na světovém trhu, kde se podle průzkumu vrátili na úroveň před rokem 2008. Nicméně nadále vidíme pro české exportéry dostatečně nevyužitý potenciál Asie, Latinské Ameriky a dalších rozvíjejících se trhů," uvedl David Füllsack z Hospodářské komory.

Výsledky průzkumu ale podle něj ukazují, že řada exportérů už loni setřásla důsledky recese a výrazně se zvýšil počet jejich zakázek.

 

Právě se děje

Další zprávy