Průmysl znovu klesl, podle expertů je ale stabilizovaný

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 11. 2009 10:00
Průmysl meziročně padl o téměř 12%, za měsíc ale jen o 1,4%. Stavebnictví rostlo.
Nevíce padá objem výroby v podnicích vyrábějících těžké stroje. Ilustrační foto.
Nevíce padá objem výroby v podnicích vyrábějících těžké stroje. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Opět o něco méně než o měsíc dřív vyrobil český průmysl v září. Od srpna poklesla průmyslová výroba o 1,4 procenta. V porovnání s loňským rokem, kdy zářijové výsledky ještě nebyly poznamenány recesí, je propad dokonce 11,9 procenta, tedy vyšší než byl v srpnu. Vyplývá to z čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

"Dnešní čísla jsou poslední, která vykazují takto výrazný pokles průmyslu. Loňské září bylo posledním měsícem, kdy průmyslová výroba vykázala růst. Naopak říjen 2008 už byl ve znamení poklesu a drtivého dopadu krize na český průmysl a tato situace trvá dodnes," vysvětlil Tomáš Volf, analytik společnosti Citco.

I proto odborníci pozorněji sledují vývoj měsíc od měsíce. "Meziměsíční pokles může být mírným zklamáním, ale stále platí, že se průmysl stabilizoval, i když za přispění zahraničního šrotovného. Ovšem ke stabilizaci na nízké úrovni dochází i v segmentech, kterých se šrotovné netýkalo," upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Nejvíc se propadají strojírenské obory

Práce neubývá všem oborům stejně. Nejvyšší propad cítí podniky vyrábějící stroje a zařízení, kde objem výroby ve srovnání s loňským zářím poklesl o 28,4 procenta. V mírném odstupu je následuje výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s poklesem o 22,3 procenta a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků s poklesem o 22,8 procenta.

Naopak vzrostl objem potravinářské výroby, těžba a úprava obou druhů uhlí a farmaceutika. Nárůst byl však jen velmi mírný, snad jen s výjimkou potravinářství, které rostlo meziročně o 3,5 procenta.

Stavebnictví mírně rostlo

Spolu s výsledky průmyslu zveřejnil statistický úřad i údaje o stavebnictví. To od srpna do září vzrostlo ve stálých cenách o 2,4 procenta, v porovnání s loňským rokem o 3,6 procenta.

U pozemního stavitelství, tedy výstavby budov, i nadále pokračoval pokles, v meziročním srovnání byl 5,2 procenta. "Pozemní stavitelství trpí nízkou poptávkou po výstavbě bytových a zejména komerčních budov. Boom výstavby je dávno za námi a obrat k růstu zatím v nedohlednu," poznamenal k tomu analytik ČSOB Petr Dufek.

 Naopak inženýrské stavitelství mírně rostlo.

 

Právě se děje

Další zprávy