Průmysl vyjednal slevu. Za čistou energii připlatí míň

Ekonomika Ekonomika
23. 11. 2012 17:02
Vláda zvýší průmyslu kompenzaci za drahý proud z obnovitelných zdrojů o dvě miliardy
Oprava elektrického vedení ve městě Sendai.
Oprava elektrického vedení ve městě Sendai. | Foto: Reuters

Praha - Kabinet Petra Nečase by měl ve středu schválit kompenzaci na obnovitelné zdroje energie ve výši 11,7 miliard korun a nikoliv původně plánovaných 9,7 miliardy korun. Slíbil to v pátek na jednání se Svazem průmyslu a dopravy ČR, který o tom v zápětí informoval v tiskovém prohlášení.

Tímto rozhodnutím by se zmírnil dopad ceny elektrické energie na domácnosti i tuzemský průmysl, který je pod výrazným tlakem růstu cen elektřiny kvůli obnovitelným zdrojům energií (OZE).

Průmysl platí za OZE přes polovinu zisku

"Při jednání jsme byli svědky mimořádné odpovědnosti za budoucnost našeho průmyslu," ocenil postoj vlády Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Schůzky se zůčastnil také Jan Rafaj, viceprezident SP ČR, Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice holding a zástupci Hospodářské komory ČR. Za vládní stranu byli přítomni ministr financí Miroslav Kalousek a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

"Jednání byla o hledání řešení. My vnímáme složitosti ohledně státního rozpočtu, vládní strana byla vstřícná k tomu, najít okamžité opatření pro příští rok. Zároveň jsme diskutovali o dlouhodobém systémovém řešení," uvedl Jan Rafaj. "Patrná byla vůle k dohodě," poznamenal Jan Rafaj s tím, že zaměstnavatelé nedosáhli zcela to, s čím na jednání šli.

Dohoda by přesto umožnila zmírnit pro řadu firem likvidační ceny elektřiny kvůli OZE, neboť průmysl v České republice odvádí na jeho podporu v průměru 29 procent zisku před zdaněním. V energeticky náročných odvětvích je tento ukazatel daleko vyšší, v hutnictví jde o 50 procent, v chemickém průmyslu o 56 procent, ve sklárnách o 62 procent a v papírenství až o 63 procent.

Na čistou energii připlatíme 44 miliard

Celkově na podporu OZE bude v příštím roce i tak nutné vynaložit zhruba 44 miliard korun a platba odběratelů by měla vzrůst o 46 procent. Svaz průmyslu a dopravy ČR a zaměstnavatelské a podnikatelské organizace budou proto hledat další možnosti, jak pro cenovou úpravu získat prostředky z jiných zdrojů.

"Budeme intenzivně jednat o tom, jak najít dodatečné prostředky, aby příští rok došlo k úpravě cen,"uvedl Jaroslav Hanák. Pro rok 2014 se budou hledat možnosti legislativních úprav.

 

Právě se děje

Další zprávy