Průmysl se rekordně propadl. Krize stihla automobilky

Ekonomika Ekonomika
14. 1. 2009 9:03
Propadla se především výroba aut
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty
Nejmenší koncernový motor z Mladé Boleslavi. Jezdí s ním nejen Fabie, ale i Volkswageny a Seaty | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko v listopadu loňského roku zažilo největší propad průmyslové produkce ve své novodobé historii. Loni v listopadu meziročně klesla o 17,4 procenta, po očištění od sezónních vlivů pak o 13 procent. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

K poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, která se snížila o 30,3 procenta. Rostla pouze v odvětví výroba koksu a rafinérské zpracování ropy.

Problémy má i stavebnictví. Stavební výroba v listopadu loňského roku ve stálých cenách meziročně klesla o 5,6 procenta po říjnovém poklesu o 1,1 procenta.

Analytici: Recese se blíží ke svému dnu

Průmysl se propadl více, než čekali experti. Například odhad analytiků dle agentury Reuters činil pokles o 8,9 procenta. "Dnešní údaje o průmyslové produkci nemají v novější české historii obdoby a svědčí o nezanedbatelné hloubce dopadů globální recese na českou ekonomiku. Hloubka průmyslového propadu v listopadu však zároveň dává naději, že recese se blíží k svému dnu," podotkl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Poklesy výroby podle něj očividně pokračovaly i v měsících následujících po loňském listopadu a lze je očekávat ještě během celého prvního čtvrtletí roku 2009. "Domníváme se, že úroveň dna již není daleko," dodal Mertlík. 

Slovensko je na tom s průmyslem lépe

Český průmysl padá dvakrát rychleji než slovenský. Průmyslová výroba na Slovensku se za listopad meziročně propadla o 7,1 procenta, a klesla tak nejníže od roku 1999, kdy se začala počítat současnou metodou. I u sousedů byly automobilky poklesem výrazně zasaženy.

Špatná čísla vykázala průmyslová produkce v Česku už v říjnu, kdy klesla o 7,6 procenta a zklamala tím odhady analytiků. Přitom ještě v září rostla o 9,6 procenta. Také stavební výroba klesla, a to o 1,1 procenta.

V listopadu se zhoršil také zahraniční obchod. Skončil se schodkem 0,5 miliardy korun, a meziroční zhoršení se tak vyšplhalo k částce 13 miliard korun.

Většina odborníků předpokládá, že horší data české ekonomiky donutí Českou národní banku při svém zasedání srazit úrokové sazby opět dolů. "Rychle vadnoucí obraz české ekonomiky volá po dalších agresivních krocích centrální banky. ČNB by mohla snížit své úrokové sazby na příštím jednání na začátku února o 50 bps, možná více. Zároveň je dnes již nemyslitelné, aby při resuscitaci ekonomického růstu neasistovala vláda," uvedl hlavní ekonom David Marek ze společnosti Patria Finance.

Blogeři Aktuálně.cz píšící o finanční krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky
Foto: Aktuálně.cz
Profesor Milan Zelený
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček z ČSOB
Foto: Aktuálně.cz
Analytik Robert Miller
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Jiří Rusnok
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Bohuslav Sobotka
 

Právě se děje

Další zprávy