Průmysl opět zpomaluje, čeká nás nová vlna propouštění

Petr Holub
7. 11. 2011 14:00
Firmám postupně klesají zakázky a náklady na mzdy jsou pro ně neudržitelné
Výroba aut v Kolíně.
Výroba aut v Kolíně. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Firmám postupně klesají zakázky a náklady na mzdy jsou pro ně neudržitelné. Tak komentují manažeři poslední údaje o průmyslové produkci.

Opakování roku 2008?

"Trend směrem dolů je poměrně silný a bude ještě pokračovat. Musíme si říci, že dobře už bylo," připustil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Reagoval tím na údaje Českého statistického úřadu, podle kterých byly průmyslové tržby v září jen necelé procento nad loňskou úrovní. Ještě v květnu byly proti loňsku o 10 a v lednu o 20 procent vyšší. Z toho je vidět, že oživení průmyslu skončilo a že se může opakovat propad, ke kterému došlo na podzim roku 2008.

Viceprezident Špicar uklidňuje, že situace zatím není stejně kritická jako před třemi lety. Tehdy úroveň průmyslových zakázek klesla během tří měsíců o třetinu. Tentokrát se snížila o desetinu během půl roku.

Méně hrozivé jsou taky příčiny propadu. "Klesají zakázky pro firmy, které jsou závislé na výdajích veřejné správy," vysvětluje Špicar. Výpadek průmyslu před třemi lety měl vážnější důvod. Způsobil ho pokles zahraniční poptávky, ke kterému došlo po pádu banky Lehman Brothers.


Zdroj: ČSÚ
Poznámka: Produktivita znamená podíl firemních tržeb a mzdových nákladů

Případné oslabení exportu rozhodne osud českého průmyslu v příštích měsících. Zahraniční zakázky sice ještě v září narostly, průmyslníci však varují, že může být hůř: „Výpadek může postihnout firmy, které vyvážejí do Evropské unie," předpovídá viceprezident.

To potvrzuje i hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík: „Český průmysl drží nad vodou export. Nepříznivý vývoj v eurozóně a v celém světě však postupně omezí i tento životadárný pramen síly českého průmyslu," uvedl.

Výpovědní lhůty už běží

Pokles průmyslové produkce zasáhne během několika měsíců zaměstnance. Pokud firmám klesají tržby, musí snižovat platy, anebo propouštět, aby udržely produktivitu na dosavadní úrovni. Na přelomu let 2008 a 2009 poklesla produktivita o patnáct procent, i když se začalo masivně propouštět. Nakonec bylo z průmyslových firem propuštěno 150 tisíc pracovníků, tedy patnáct procent dosavadního stavu.

Údaje statistického úřadu ukazují, že firmy reagují na pokles produktivity propouštěním až o devět až dvanáct měsíců později.  V roce 2008 začala produktivita klesat už od ledna, a tak firmy mohly připravit výpovědi ještě na konec roku. Prudký propad na přelomu let 2008 a 2009 vyvolal vlnu propouštění, ke které došlo až v následujícím létě a podzimu.

Letos stagnuje produktivita už od dubna. To znamená, že určitá část firem připravuje propouštění minimálně od té doby.

Rekvalifikace a konta pracovní doby

Nadcházející těžké časy pro zaměstnance očekává také Svaz průmyslu. "Dají se čekat odstávky a rekvalifikace pro ty, kdo nebudou mít právě práci," říká jménem průmyslníků Radek Špicar.

Firmy se budou podle něho snažit udržet zaměstnance za každou cenu, protože se obávají, že po přechodu krize nenajdou dostatečně kvalifikovanou náhradu. "Může pomoci novela zákoníku práce, která umožní lépe používat konto pracovní doby. Napříště bude možné převádět část pracovního úvazku ve dvouleté perspektivě," vysvětluje Špicar.

Odboráři tvrdí, že už zaznamenali, byť výjimečně, případy masového propouštění i plošné rušení prémií. "Některé podniky trpí tím, že jim banky zpřísňují úvěrové podmínky. Zaznamenali jsme také případy, že firmy chtějí změnit podmínky kolektivní smlouvy a zrušit předvánoční odměny," potvrzuje nadcházející potíže předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. 

 

Právě se děje

Další zprávy