Průmysl znovu bojuje s krizí. Drží ho jen auta

Radek Pecák Radek Pecák
7. 11. 2011 12:04
Příští rok se dá podle ekonoma Mertlíka čekat růst průmyslové výroby jen do 2 procent
llustrační foto.
llustrační foto. | Foto: Škoda-Auto

Praha - Výroba automobilů a autodílů jednoznačně nejvíce přispěla k tomu, že oproti loňskému září byla průmyslová produkce letos v tomto měsící vyšší o 2,5 procenta a také narostla oproti stavu v září. V tomto případě ovšem o pouhou desetinu procentního bodu.

Vyplývá to z čerstvých údajů Českého statistického úřadu.

Potvrzuje se tak trend zpomalování průmyslu, který trvá již několik měsíců v řadě. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík sdělil v reakci na zprávu ČSÚ, že čísla jsou ještě nižší, než očekávali analytici. "Zpomalování českého průmyslu je znát již několik měsíců z nepříznivého vývoje nových průmyslových zakázek a teď se promítlo i do meziročního indexu průmyslové výroby," uvedl Mertlík.

Podle něho lze příští rok čekat růst průmyslu v celoročním srovnání jen o 1,8 %. "A to jsme, podle mého soudu, spíše optimisté," dodal Mertlík.

Klesá výroba počítačů i elektřiny

Jako téměř pravidelně i tentokrát se pod růst průmyslu podepsal automobilový průmysl, který sám o sobě rostl meziročně o 22 procent. Výraznější navýšení produkce zaznamenala i výroba pryžových a plastových výrobků (růst o 8,1 %) a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (růst o 33,4 %).

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (pokles o 17,8 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (pokles o 8,2 %) a výroba chemických látek, chemických přípravků (pokles o 12,7 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 0,9 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,4 %.

Nové zakázky z domova klesají

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 2,6 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 12,7 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 12,4 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září 2011 meziročně zvýšil o 2,5 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2011 meziročně vzrostla o 3,9 % a činila 25 014 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy