Prověřte si svého obchodního partnera

Kateřina Štíchová
26. 9. 2007 0:00
Neznáte dobře firmu, se kterou obchodujete? Proklepněte si jí.

Praha - Podnikatelé mají novou možnost, jak získat informace o svých obchodních protějšcích. A to prostřednictvím služeb portálu obchodních informací cribis.cz. Ten včera spustila společnost Czech Credit Bureau, která provozuje mimo jiné i Bankovní a Nebankovní registr. 

Prostřednictvím nové služby CRIF Business Information Services (zkráceně CRIBIS) si mohou firmy i podnikatelé ověřit třeba to, zda jsou jejich obchodní partneři seriózní či zda jim nehrozí bankrot.

K hodnocení firem využívá služba obdobné metodiky a analytických zkušeností, jaké používají české banky při hodnocení žadatelů o úvěr.

"Při provozu portálu obchodních informací chceme uplatnit zejména know-how z více než čtyřletého monitoringu malých a středních podniků a z dlouhodobého sledování hospodaření českých měst a obcí," říká Pavel Finger, člen představenstva společnosti CCB Czech Credit Bureau.

Co opravdu zjistíte

Uživatelé portálu získají on-line přístup k veřejným i neveřejným informací o firmách. Například pravděpodobnost bankrotu firmy, o kterou se zajímate, nebo takzvaný CCB Index vyjadřující obchodní riziko spojené s danou firmou z pohledu jejích obchodních partnerů.

K dispozici jsou i podrobné identifikační údaje hledaných firem, informace o jejich finančním stavu, přehled jejich vlastnické struktury nebo analytický pohled na odvětví a region, v němž působí. Na portálu jsou k nalezení i diagramy vztahových vazeb mezi společnostmi a jejich zástupci, marketingové seznamy nebo monitorovací a výstražné služby.

Různé informace pro různé uživatele

K informacím se uživatelé dostanou prostřednictvím několika druhů obchodních zpráv určených pro různé typy uživatelů. Na své si přijdou jak velké firmy, tak i živnostníci, nebo třeba marketingoví ředitelé hledající nové tržní příležitosti.

Pomoci by mohla i manažerům, kteří potřebují před schůzkou získat rychlý přehled o svém potenciálním obchodním partnerovi.

Již zpočátku fungování nabídne portál přístup k informacím o desítkách tisíc českých společností. Pokud přesto uživatel hledanou firmu v databázi nenalezne, může si o ní objednat tzv. off-line report, který mu je do tří dnů zaslán na e-mail nebo uložen do jeho úložiště přímo na portálu.

Z domova i ze světa

Díky tomu, že společnost CCB patří to do mezinárodní skupiny CRIF, budou moci tuzemští zákazníci používat také online přístup k obchodním zprávám o více než 50 milionech veřejných i soukromých společností z 230 zemí světa prostřednictvím portálu SkyMinder.com, který se specializuje na mezinárodní obchodní informace.

PŘÍKLADY Z NABÍDKY CRIBIS

  • Přehledná zpráva - komplexní údaje o společnosti: identifikační údaje (adresa, údaje o registraci), vlastnická struktura, personální složení (představenstvo/jednatelé, dozorčí rada/kontrolní komise) a podíl na trhu. Report rovněž obsahuje tyto důležité prvky: finanční výkazy, účty, finanční ukazatele, odvětvové indikátory a regionální analýzy.
  • Finanční zpráva - podrobné informace o finančním stavu společnosti, pochopitelně včetně identifikačních údajů (celý název společnosti, adresa, údaje o registraci). Report obsahuje údaje z finančních výkazů, údaje o obchodním obratu, finanční ukazatele a také pohled na odvětví a region, v němž společnost působí.
  • Kreditní zpráva - rychlý přehled včetně ukazatele hodnocení rizika, který vytvořila CCB - Czech Credit Bureau a který ukazuje obchodní riziko spojené s danou společností z pohledu jejích obchodních partnerů. 
  • Diagram vazeb - vztahové grafy o obchodních vazbách společnosti a jejích klientů, partnerů, dodavatelů a dalších třetích stran. Uživatelé si grafy mohou upravovat a ukládat vyhovující zobrazení. V grafu jsou rovněž zobrazeny základní údaje o každé společnosti. 
  • Market Watch - "povšechný" přehled o událostech ovlivňujících český trh. Tato služba je dodávána týdně a představuje seznam společností, u nichž se v uplynulém týdnu vyskytl zásadní negativní příznak.
  • Marketingové seznamy - představují skupinu společností a jejich kontaktní údaje. Seznam je sestaven podle parametrů požadovaných klientem, např. tržní odvětví či velikost společnosti.
     
 

Právě se děje

Další zprávy