Proč zachraňovat Irsko? Je tu 113 miliard německých eur

Tomáš Fránek
21. 12. 2010 13:05
Německá banky poskytly výrazně vyšší úvěry než jiné zahraniční instituce
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Je tu jeden vážný důvod, proč se musí pomáhat Irsku před hrozbou bankrotu.

Z odhadů Mezinárodního měnového fondu vyplývá, že německá banky mají v Irsku v úvěrech napůjčovaných přes 113 miliard eur. Proto Německo tak aktivně vystupuje v jednání o pomoci Irsku.

113 miliard představuje 1,8 procenta základního kapitálu německých bank. Vysoké úvěry mají v Irsku také britské banky (107 miliard eur) a banky ze Spojených států (47 miliard eur).

Unie potřebuje peníze

Úvěry od zahraničních bank sloužily k financování realitní bubliny v Irsku, nyní lidé ale úvěry nesplácejí. Podle Mezinárdoného měnového fondu se navíc situace v Irsku může ještě zhoršit.

Irsko se dostalo do potíží kvůli problémům svých bank a minulý měsíc požádalo EU a MMF o pomoc jako druhá země eurozóny po Řecku.

Kvůli nákladné sanaci bank se letos rozpočtový deficit Irska dostane na rekordních 32 procent HDP. Vláda předložila plán snižování deficitu, který počítá v příštích čtyřech letech s drastickými výdajovými škrty a zvýšenými daněmi.

Irský parlament minulý týden schválil zákon, který umožňuje zemi půjčit si od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu peníze v rámci záchranného balíku v hodnotě 785 miliard eur (2,1 bilionu korun).

Peníze ale unie musí rychle získat

Pomoc slibuje Čína

Evropská unie proto oznámí v nejbližších dnech vydání dluhopisů až za 13 miliard eur.

"Je nezbytné, aby Evropská unie jednala rychle, protože v lednu je na programu úpis dluhopisů řady evropských zemí a je možné, že se nálada na trzích zhorší, pokud by čekala příliš dlouho," řekl jeden z bankéřů deníku Financial Times.

Evropské dluhy má pomoci splácet také Čína. Dnes to při jednání s evropskými komisaři prohlásil čínský vicepremiér Wang Qishan. "Podporujeme stabilizaci Evropské unie, je to pro nás důležitý obchodní partner," uvedl čínský politik.

Jak by měla pomoc vypadat a kdo ji dostane ale zatím Číňané neřekli.


 

Právě se děje

Další zprávy