Pravidla pro placení daní se změní, souhlasí poslanci

ČTK ČTK
8. 8. 2013 14:30
Změny souvisí i s přijetím nového občanského zákoníku, říká Kalousek
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Sněmovna schválila rozsáhlé změny daňových zákonů, které souvisí s přijetím nového občanského zákoníku. Změny mají začít platit stejně jako zákoník od ledna příštího roku.

Schválená změna zákonů, kterou musí ještě schválit Senát, například osvobozuje od daně dividendy i obdobné příjmy. Vedle toho předloha také ruší zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Tu má upravit nový zákon, který poslanci ve čtvrtek rovněž schválili.

Před přijetím zákona varoval například sociální demokrat Miroslav Svoboda. Poukazoval zejména na to, že jde o komplikovanou změnu zákonů. "Je to směsice různých zákonů, ve kterých se dnes už nikdo nevyzná," přidal se jeho stranický kolega Václav Votava. Opoziční poslanci hlasovali nakonec proti přijetí zákona.

Nová pravidla pro odpisy

Zákon o daních z příjmů by také měl nově zavést mimořádné odpisy firemního majetku a daňové úlevy na odborné vzdělávání. Vybrané stroje a zařízení by firmy odepisovaly jen jeden rok místo tří a pěti let.

Obdobné opatření v případě mimořádných odpisů navrhovala v roce 2009 již vláda Mirka Topolánka. Parlament ho schválil a tehdy se týkalo majetku pořízeného od 1. ledna 2009 do 30. června 2010. Podle aktuálního návrhu se rychlejší odpisy mají vztahovat na majetek pořízený od letošního 1. července do 30. června příštího roku. Vztahovat se má na vybraný majetek v první a druhé odpisové skupině podle zákona o daních z příjmů.

Poslanci také přijali změny na podporu odborného vzdělávání, které mají posílit spolupráci firem a škol. Například zvýšili částky na stipendia studentů, které si firmy můžou odečítat z daňového základu. V případě středoškoláků půjde až o pět tisíc korun měsíčně a u vysokoškoláků až o deset tisíc korun měsíčně.

Změna zákonů ruší také zaměstnanecký paušál 250 korun měsíčně, který měl původně nahradit zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Protože poslanci před několika lety při schvalování daňové reformy stravenky zachovali a vložili do zákona zároveň i paušál, navrhlo ministerstvo financí paušál opět zrušit.

Poslanci na druhé straně odmítli návrh občanského demokrata Vladislava Vilímce, aby si lidé mohli odečítat od základu daně stanovené částky, které vloží do údržby a rekonstrukcí svých domů určených k bydlení. Sněmovna naopak přijala jiný Vilímcův návrh, aby neuvolnění zastupitelé nemuseli ze svých zastupitelských odměn odvádět sociální pojištění.

Přečtěte si podrobný přehled, jak to vypadá s plány na změnu odpočtů hypoték, superhrubé mzdy nebo zvýhodnění stravenek.

 

Právě se děje

Další zprávy