Práci nemá v EU 23 milionů lidí. Nezaměstnanost ke 9,6%

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 4. 2010 12:05
Procento nezaměstnanosti se nezvýšilo, i když o práci přišlo dalších 123 tisíc lidí.
Obživu teď v Unii marně hledá 23 milionů lidí.
Obživu teď v Unii marně hledá 23 milionů lidí. | Foto: Reuters

Brusel - Nezaměstnaných přibývá, i když na oficiálním čísle míry nezaměstnanosti se to nepozná. Přestože se počet lidí bez práce v sedmadvaceti zemích Evropské unie zvýšil o 123 tisíc, z toho 101 tisíc nově nezaměstnaných připadalo na země platící eurem, míra nezaměstnanosti se oproti únoru nezměnila.

Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat. Podle jeho propočtů byla míra nezaměstnanosti v eurozóně v březnu 10 procent, v celé sedmadvacítce pak 9,6 procenta, tedy stejná jako o měsíc dřív.

Po nárůstu absolutních čísel je bez práce 23 milionů lidí, z toho 16 milionů v zemích eura. Meziročně to znamená přírůstek 2,5 milionu nezaměstnaných.

Smutný rekord drží v procentuálním vyjádření nezaměstnanosti Lotyšsko, kde v březnu dosáhla 22,3 procent. Příliš za ním nezaostává Španělsko s 19,1 procenty.

Česko s údajem 7,9 procenta patří k těm šťastnějším. Údaj se liší od toho, který každý měsíc zveřejňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, protože Eurostat používá jinou metodu výpočtu.

Na tom pozitivnějším konci žebříčku stojí Nizozemsko s 4,1 procenty a Rakousko se 4,9 procenty.

Ač v porovnání s předchozím měsícem zůstala nezaměstnanost na stejné úrovni, srovnání s loňským rokem tak dobře nedopadá. Lidí bez práce přibylo v naprosté většině zemí Unie, jedinou výjimkou je Německo. Tam míra nezaměstnanosti v porovnání s loňským březnem klesla o 0,1 procentního bodu.

Nejvíc vystoupala nezaměstnanost v Lotyšsku, Estonsku a Litvě.

 

Právě se děje

Další zprávy