Poslanci schválili normu EU proti daňovým únikům

ČTK ČTK
6. 2. 2013 12:45
Návrh má usnadnit výměnu daňových informací mezi finančními správami různých zemí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila návrh nového zákona, který má usnadnit výměnu daňových informací mezi finančními správami různých zemí. Má pomoci předcházet daňovým únikům.

Zákon například umožní finančním úřadům, aby si vyměňovaly daňové informace, pokud dospějí k závěru, že se někdo v jiné zemi pokusil o daňový únik. Spolupráce se bude týkat nejen členských států unie, ale všech zemí, s nimiž má ČR uzavřenou některou z daňových smluv.

"Cíl je jediný: minimalizovat daňové úniky, ke kterým dochází při přeshraničních obchodech a finančních transakcích," řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Česku k normě zavazuje EU

Návrh vychází z evropské směrnice, kterou musela ČR převzít do českého práva do konce loňského roku. Výměna informací bude možná na požádání, z vlastního podnětu finančního úřadu a některé údaje se budou poskytovat automaticky. Automaticky se budou poskytovat informace do cizích zemí o lidech, kteří v nich podle jejich zákonů zdaňují své příjmy a majetky.

Český úřad bude moci také poskytovat sám z vlastní iniciativy informace zahraničním úřadům, pokud například dospěje k závěru, že by daňový poplatník mohl v jiné zemi zkrátit svoje daně. Dalším takovým případem je možnost, že v tuzemsku zaplatí nižší daň a kvůli tomu by mu v jiné zemi vznikla povinnost zaplatit vyšší daně. Úředníci budou moci z vlastního podnětu informovat své protějšky i v případě, že podle jejich soudu mezi sebou spřízněné firmy přesouvají zisk, aby snížily daňovou povinnost.

Směrnice se vztahuje v zásadě na veškeré daně s výjimkou daně z přidané hodnoty, spotřebních daní a cel, pro které platí jiné právní předpisy EU o správní spolupráci mezi členskými státy. Netýká se například příspěvků na sociální pojištění. Ústředním kontaktním orgánem pro zahraniční finanční úřady bude Generální finanční ředitelství.

 

 

Právě se děje

Další zprávy