Poprvé v Česku: Vyhazov ze seznamky není diskriminace

Tomáš Fránek
22. 3. 2012 12:00
Nejvyšší soud odmítl stížnost muže, kterého nechtěli registrovat v seznamovací agentuře
Foto: Reuters

Brno - Vytvoření černé listiny lidí, kteří se v seznamovacích agenturách a na seznamkách chovají nevhodně, není diskriminace a na takový postup mají majitelé těchto společností právo.

Nejvyšší soud odmítl stížnost muže, který se na takovou černou listinu kvůli obtěžování žen v seznamovací agentuře dostal a byl ze seznamování vyloučen. Jde o první případ v Česku, který dospěl až k definitivnímu soudnímu verdiktu.

Obtěžoval ženy

Muže dal na černou listinu a neprodloužil mu registraci, která umožňovala seznamování, majitel seznamovací agentury v Praze.

Důvodem byly stížnosti žen, které muž obtěžoval s nevhodnými návrhy. Rozhodnutí o tom, že už nebude obnovena registrace, poslal majitel agentury v SMS zprávě.

Odmítnutý muž ale majitele agentury zažaloval a chtěl po něm i 60 tisíc korun jako odškodnění. U Městského a ani Vrchního soudu v Praze neuspěl. Soudci rozhodli, že zařazení muže na černou listinu není možné považovat za diskriminaci, na takový krok mají podnikatelé právo.

"Důvodem pro postup majitele agentury nebyla rasa, etnický původ, národnost, pohlaví, sexuální orientace, věk, zdravotní postižení, náboženské vyznání, víra či světový názor, ale okolnost, že si stěžovaly klientky seznamovací agentury," rozhodli soudci.

Poškozený spotřebitel?

Muž se ale ještě obrátil na Nejvyšší soud. V dovolání napadl vytvoření černé listiny, zařazení na ni muže mělo poškodit a vedlo k diskriminaci spotřebitele.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Pavlem Pavlíkem však potvrdil, že k diskriminaci nedošlo a muž nemá nárok na odškodnění.

Majitel agentury správně postupoval podle ujednání ve všeobecných smluvních podmínkách, které mu umožňovaly ukončit spolupráci s klienty nerespektujícími pravidla chování.

A ani to, že muž byl o ukončení registrace informován SMS zprávou, nemohlo vést k jeho poškození.

"Dovolání není přípustné," dodali soudci Nejvyššího soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy