Poplatky od hoteliérů vystřelily příjmy z hudby vzhůru

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 7. 2010 16:12
Povinnost platit za televize a rádia na pokojích, ale i výnosy z kabelových televizí a z internetových přenosů hudby zvýšily příjmy OSA.
Hotely i další ubytovací zařízení musí platit poplatky za všechny přístroje na pokojích. Ilustrační foto.
Hotely i další ubytovací zařízení musí platit poplatky za všechny přístroje na pokojích. Ilustrační foto. | Foto: Štěpán Vrzala

Praha - Rok 2009 už bude nejspíš vždycky označován jako „krizový". Pro ty, které živí autorská práva k hudbě ale tak zlý zřejmě nebyl. Ochranný svaz autorský (OSA), který je zastupuje totiž v loňském roce zvýšil své příjmy o 44,5 milionu korun na rekordních 857,7 milionu, tedy téměř o pětinu.

Jak informovala ČTK, vyšší výnosy zajistil svazu hlavně nárůst inkasa za televizní a rozhlasové poplatky v ubytovacích zařízeních a za poplatky z televizního vysílání, kabelových přenosů a internetu.

"Odměny tuzemským nositelům práv k hudebním dílům dosáhly celkové hodnoty 496,6 milionu korun. Zahraničním autorům hudebních děl svaz poukázal 138 milionů korun. V celkovém úhrnu bylo v roce 2009 na autorských odměnách vyplaceno 634,7 milionu korun," uvedl OSA ve své ročence.

Nejvyšší částku inkasoval svaz za veřejné provozování hudby, čemuž napomohla především novela zákona, která obnovila povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky za přijímače umístěné v ubytovacích zařízeních.

Hoteliéři nasypali do pokladny autorského svazu loni 47 milionů korun z celkem 317 milionů pocházejících z veřejného provozování hudby.

Více než dřív vydělal OSA dvojnásobek za vysílání hudby přes internet, téměř na dvojnásobek vzrostly i poplatky od provozovatelů kabelového přenosu.

Na druhou stranu ale majitelům autorských práv poklesly příjmy z prodeje hudebních a filmových nosičů, stejně jako prázdných CD, DVD. Svaz to přičítá na vrub rostoucí oblibě externích disků a flash disků, která snížila prodej CD a DVD z nichž OSA inkasuje poplatky. Po novele zákona navíc klesly její příjmy právě z prodeje flashdisků a harddisků.

 

Právě se děje

Další zprávy