Polské jídlo je vážně horší, ukazují první tvrdá data

Tomáš Fránek
10. 4. 2013 6:15
Aktuálně.cz prostudovalo kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Alexandra Malachovská

Brno - Tak co tedy: Vozí k nám skutečně z Polska nekvalitní potraviny, anebo jde vážně "jen" o chytrou kampaň, jak velkého - a mnohdy levnějšího - konkurenta vytlačit z trhu?

Redakce Aktuálně.cz získala první konkrétní střípek do mozaiky "jak to s polským jídlem je". Pro Poláky to nevyznívá dobře.

Stručně řečeno: Pokud si koupíte položku ze sortimentu káva/cukrovinky/čokoláda/zelenina, u těch s nálepkou z Polska máte výrazně větší pravděpodobnost, že půjde o nekvalitní, šizený nebo falšovaný výrobek, než u stejné položky Czechmade.

Zpátky k faktům.

Redakce Aktuálně.cz prostudovala analýzu výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce za uplynulých dvanáct měsíců. Rozbor porovnává výsledky kontrol u pěti různých komodit, které do obchodů dodaly polské a české firmy.

Ve všech komoditách - čokoládě, cukrovinkách, nealko nápojích, zpracované zelenině, pekařských výrobcích, kávě a čaji - dopadly výrazně lépe potraviny z Česka.

Infobox

Česko-polská politika

  • Spory o kvalitu polských potravin po několika velkých skandálech u polských producentů potravin (technická sůl v jídle, používání masa ze zdechlých zvířat nebo koňské maso s antibiotiky) nyní výrazně ochlazují vztahy mezi oběma zeměmi.
  • Poláci Česko obviňují už i z nejvyšších míst z účelové kampaně, která má polské potraviny dostat z českého trhu.
  • Polská ambasáda uvedla, že zemědělská výroba v Česku dramaticky klesá, roste dovoz a spolu s ním také záporná obchodní bilance. Více než polovina všech potravin se nyní do Česka dováží z Německa a Polska, upozornila s tím, že od roku 2000 se německý podíl na dovozu zvětšil asi o 50 procent a polský o 200 procent. "Uvedené statistické údaje jasně ukazují skutečné příčiny nynější situace. Polské potraviny jsou na českém trhu čím dál konkurenceschopnější a ohrožují zájmy místních výrobců," napsala ambasáda.
  • Podle generálního ředitele Polské federace výrobců potravin Andrzeje Gantnera se z české strany jedná o paušalizování a úmyslné podkopávání důvěry ke všem polským potravinám. "Kdybychom my v Polsku chtěli také upozorňovat na každý incident s českým jídlem, také bychom o tom mohli informovat každý den," řekl na Česko-polském hospodářském fóru v Praze.
  • Na druhou stranu už polská veterinární správa podle polských médií v tichosti nařídila okamžitou kontrolu všech výrobců masa v zemi.

Zatímco u českých kontrolovaných potravin jich bylo nevyhovujících 14,5 procenta, u těch polských 24,1 procenta.

Jde o vůbec první a zatím jediné porovnání kvality potravin z obou zemí na základě konkrétních čísel.

Jak probíhala kontrola?

Inspekce zkontrolovala za rok přes 11 tisíc českých výrobků. A na 3 tisíce kusů polských potravin.

Pokud půjdeme položku po položce, zjistíme zásadní rozdíly.

Tak třeba - u nealkoholických nápojů bylo z Česka nevyhovujících 13,5 procenta výrobků. Ale u polského nealka jde až o 38,6 procenta špatných nápojů.

U čokolády a cukrovinek bylo mezi polskými výrobky o 14 procent špatných výrobků více.

U zpracované zeleniny to bylo o 21 procent. U pekařských výrobků o 10 procent a u kávy a čaje o 17 procent více nekvalitního zboží než u českých položek.

Inspekce také vyjmenovala nejzávažnější případy porušení norem u polských výrobců.

Pokud jste až dosud měli informaci o jedu na krysy v polských oplatkách za novodobý městský mýtus - pletete se. Inspekce skutečně našla polské sušenky a oplatky kontaminované jedem na hlodavce. Mezi dalšími prohřešky bylo (opakované) falšování kakaa, kdy byla tato surovina částečně nahrazena hmotou z drcených kakaových slupek. Dále se našla třeba zmrzlina s nedeklarovaným alergenem, kysané zelí s kyselinou mravenčí nebo bezlepkové křupky s obsahem lepku.

Cena v Česku rozhoduje

Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Loni už hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun.

Polské potraviny tvoří šestnáct procent výrobků v českých a moravských obchodech.

Z Německa, kam se také vozí stále víc polských potravin, přitom podobné stížnosti jako z Česka (nebo Slovenska) slyšet nejsou.

"Je to hodně dané tlakem na cenu od obchodů i zákazníků z Česka. Všichni chtějí prodávat a nakupovat levně. A polských trh je velký, jsou tam velmi kvalitní i hodně nekvalitní výrobci potravin, kteří sází na cenu. A na tu Češi slyší," řekl Peter Marko, který dováží polské speciality do Česka i na Slovensko.

Poláci vidí za zprávami o nekvalitě svých potravin pouze nekalý konkurenční boj (viz infobox).

 

Právě se děje

Další zprávy