Polovina akciovek tají vlastníka, podíl anonymů roste

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 1. 2013 12:09
Růst zájmu o anonymní akcie nezastavila ani jejich negativní medializace
Foto: Jan Langer

Praha - Ani negativní medializace neodrazuje firmy, aby nadále skrývaly své vlastníky. Naopak. Podíl akciových společností s akciemi na majitele (nazývané též akcie na doručitele), které umožňují zachovat anonymitu pro skutečného vlastníka, v roce 2012 vzrostl.

Zatímco v prosinci 2011 činil podíl akciových společností s tímto typem akcií 52,82 procenta, vloni už to bylo 54,99 procenta. Ukazuje to analýza agentury ČEKIA.

„Podnikatelé nepodlehli obavám ze zákazu listinných akcií na majitele a negativní společenské objednávce. Stejně jako v předchozích letech preferují anonymní akcie zejména díky snadné převoditelnosti, nízkým administrativním a finančním nákladům, stejně jako možnosti skrýt skutečné vlastníky," komentuje výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová.

Ta také dodává, že anonymní akcie jsou často spojovány s korupčním jednáním a praním špinavých peněz.

Více než 96 procenta (24 151) akciových společností registrovaných v České republice vydalo akcie v listinné podobě. Nadpoloviční většina majitelů firem preferuje anonymní vlastnictví - 53,5 procenta (13 411) tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele (doručitele), které skutečným vlastníkům umožňují zůstat v anonymitě, zatímco 42 procenta (10 459) listinné akcie na jméno.

Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než pět procent akciových společností. Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh.

 

Právě se děje

Další zprávy