Pokuta za Opencard. Praha klamala s jízdným "zdarma"

Petr Kučera Petr Kučera
12. 6. 2012 19:55
Dopravní podnik dostal pokutu 100 tisíc korun od České obchodní inspekce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dopravní podnik hlavního města Prahy dostal pokutu 100 tisíc korun od České obchodní inspekce za klamání zákazníků. Informuje o tom Deník Insider.

Údajně bezplatné jízdné, na které lákal děti od 10 do 15 let a seniory od 65 do 70 let, bylo totiž ve skutečnosti podmíněno nákupem speciální aplikace na opencard za 120 korun.

Rozhodnutí, které má Deník Insider k dispozici, pochází už z poloviny prosince. Dopravní podnik ani pražský magistrát jako zástupce jeho vlastníka se jím ale zatím "nepochlubily". Jde přitom o už definitivní verdikt - pokuta se stala pravomocná, dopravní podnik se proti ní neodvolal a pochybení uznal.

Nový tarif s jízdným "zdarma" pro uvedené skupiny cestujících začal platit od července loňského roku. Zástupci ODS ve vedení magistrátu tak splnili jeden ze svých předvolebních slibů, připomíná Insider.

Zdarma za 120 korun

Podle České obchodní inspekce porušil podnik zákon o ochraně spotřebitele, protože použil klamavou obchodní praktiku. Při prezentaci služby na svém webu, formou tiskových zpráv i dalších sdělení totiž používal slova "zdarma" a "bezplatně", přestože za ni lidé museli ve skutečnosti zaplatit jednorázový "vstupní poplatek" 120 korun.

Pokuta 100 tisíc korun je nicméně ve spodní úrovni možností, které inspekci dává zákon. Podle něj totiž může ČOI udělit sankci až do výše pěti milionů.

Navzdory povinnému stodvacetikorunovému poplatku ale mohou děti a senioři výrazně ušetřit. Při častém využívání hromadné dopravy se jim vrátí už během pár dnů či týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy