Pokles vývozu zboží z Česka se zastavil. Po celém roce

Ekonomika Ekonomika
7. 1. 2010 9:48
Hodnota zboží, které Česko prodalo do zahraničí převýšila objem dovozu o 14,5 miliardy korun.

Brno - Doznívající šrotovné v evropských státech přivedlo ještě v listopadu do Česka velké peníze. Zahraniční obchod totiž za tento měsíc skončil s přebytkem ve výši 14,5 miliardy korun. Představuje to meziroční zlepšení o 15,6 miliardy.

Navzdory rok nepřetržitě klesající tendenci objemu vývozu zůstal jeho objem na stejné úrovni jako před rokem, dovoz poklesl o osm procent. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

„Pokles vývozu se zastavil, což je velmi dobrá zpráva pro exportéry, jakkoli si uvědomuji, že meziroční porovnání je ovlivněno nízkou srovnávací základnou z předchozího roku. Postupné zotavování české ekonomiky potvrzuje rovněž dovoz, který dosáhl nejvyšší hodnoty ve srovnání s ostatními měsíci roku 2009," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

 I když výsledky silně ovlivnila nízká čísla z listopadu 2008, není zlepšení situace jen klamem čísel. Vývoz zachránilo především evropské šrotovné. Tentokrát však spíš to francouzské a španělské, kde přebytek stoupl o dvě, respektive 1,7 miliardy korun.

„Hlavním důvodem přebytku je vývoz aut a klesající dovoz ropy. Je to příznivá zpráva a to i přesto, že náš odhad byl o něco vyšší: 16,6 miliard korun. Vývoz, přestože se očekával pokles, se už vrátil na loňskou úroveň. Dovoz stále klesá a i letos zůstane slabý," komentovala výsledek analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Celkové výsledky za jedenáct měsíců loňského roku nejsou tak optimistické. A to i přesto, že obchodní bilance zahraničního obchodu vykázala přebytek 150,4 miliardy korun. Vývoz totiž za tuto dobu poklesl o 15,4 procenta, dovoz o 19,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy