Podniky deptané krizí začínají vidět budoucnost růžově

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 10. 2009 16:08
Firmy jsou na tom sice hůř, ale do budoucnosti hledí s větším optimismem než v únoru.
Loňský propad světových trhů přišel do Česka se zpožděním. Odcházet bude dlouho.
Loňský propad světových trhů přišel do Česka se zpožděním. Odcházet bude dlouho. | Foto: Reuters

Brno - Ručička na barometru nálady českých podniků se pomalu posunuje z pozice pesimismu do optimismu. Ten je však stále velmi nesmělý.

Svědčí o tom výsledky průzkumu Hospodářské komory, která mezi podniky zjišťovala, jak si stojí a jak vnímají vývoj ekonomické situace do budoucna.

Optimistické očekávání do budoucna projevilo 28,5 procenta oslovených podniků, zatímco letos v únoru, kdy se průzkum uskutečnil naposledy, to bylo pouze 10,2 procenta.

Především však citelně ubylo těch, kdo na nadcházející měsíce hledí černě. Namísto únorových 62 procent je pesimistických jen 29 procent firem.

"I přes jistou možnost lehkého ekonomického poklesu v první polovině příštího roku by se situace měla stabilizovat. Výzkum je dobrou zprávou zejména pro malé a střední podniky, které jsou pilířem české ekonomiky a na světovou hospodářskou krizi dle našich údajů doplácejí nejvíce," poznamenal prezident komory Petr Kužel.

Drtivá většina firem v průzkumu totiž spadala právě do kategorie malých a středních podniků.

Průzkum také ukázal, že optimismus v podnicích sílí navzdory jejich zhoršující se situaci. Svůj současný ekonomický stav hodnotilo pozitivně jen 11,7 procenta oslovených společností. V únoru to bylo 26,4 procenta a před rokem dokonce 54,9 firem.

Síly se nyní otočily. Negativně svou pozici hodnotí 56,3 procenta společností, v únoru jich bylo 39,3 procenta.

"Za zmínku stojí, že prognózy podniků se naplňují. Letošní únorové očekávání firem se téměř shoduje s jejich aktuální situací v září," uvedli zástupci komory ve zprávě o průzkumu.

 

Právě se děje

Další zprávy