Podnikatelé letos dostanou od bank více peněz na úvěry

Ekonomika Ekonomika
12. 2. 2009 14:43
Českomoravská záruční a rozvojová banka může podpořit úvěry až za 13 miliard Kč
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká záruční a rozvojová banka (ČMZRB) dá letos na záruky za úvěry pro podnikatele asi 2,65 miliardy korun. Uvedl to ve čtvrtek generální ředitel banky Ladislav Macka s tím, že by tak měla podpořit úvěry až za 13 miliard korun. Větší suma na záruky by totiž měla přispět ke zprůchodnění úvěrových toků od bank k podnikatelům.

Především malé a střední podniky mají v poslední době problémy s tím, že jim banky kvůli krizi příliš nepůjčují.

Na záruky na investiční úvěry ČMZRB poskytne 1,65 miliardy, kterými chce podpořit úvěry za sedm miliard korun. Žádosti začne přijímat 23. února. Podpora bude směrována hlavně na projekty ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví v celé zemi kromě Prahy. Zaručovány mohou být úvěry do pěti milionů Kč, záruka bude do 80 procent jistiny zaručovaného úvěru na dobu až 15 let. 

HK: Provozní úvěry jsou pro funkci podniku zásadní

Záruky na provozní úvěry, na něž banka dala celou miliardu korun, by měly podpořit úvěry za pět miliard až šest miliard korun. Žádosti mohou podnikatelé posílat od 9. března. Banka chce podpořit také hlavně projekty ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví, a to na celém území republiky. Záruky budou na úvěry na nákup zásob či drobného majetku.

"Hospodářská komora vnímá jako správný krok, že ze strany MPO došlo k výraznému navýšení objemu finančních prostředků v ČMZRB a jsou konkrétně upřednostňovány provozní úvěry, které jsou pro fungování podniků dnes naprosto zásadní," říká prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Banky loni půjčily více než v roce předchozím

Údaje o objemu poskytnutých úvěrů podle České bankovní asociace ovšem ukazují, že loni půjčily banky více peněz než v roce 2007. I přesto, že podle dnes zveřejněných statistických dat objem průmyslové produkce za prosinec 2008 propadl o 14,6 procenta, včetně snížení nových zakázek o 24,8 procenta. Financování podnikové sféry se však podle údajů za rok 2008, zveřejněných Českou národní bankou, nijak výrazně nezastavilo.

"Tato data samozřejmě nemůžeme přeceňovat. V české ekonomice stouplo riziko půjčování peněz, což se musí projevit a projevuje v jejich ceně a tedy i dostupnosti pro některé firmy. Rozhodně se ale nepotvrdilo, že by banky v loňském roce nějak masivně šláply na brzdu a jejich chování se stalo příčinou ekonomických potíží," prohlásil mluvčí České bankovní asociace Jan Matoušek.

 

Právě se děje

Další zprávy