Počet bankrotů v ČR bude nejvyšší od roku 2000

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
3. 10. 2011 12:01
Problémy se budou týkat hlavně podniků, které působí ve stavebnictví
Zaměstnankyně továrny v Nové Roli odcházejí z práce. Zítra přijdou zase a budou balit další hrnky a talíře na export. Věří, že porcelánka současnou krizi přežije.
Zaměstnankyně továrny v Nové Roli odcházejí z práce. Zítra přijdou zase a budou balit další hrnky a talíře na export. Věří, že porcelánka současnou krizi přežije. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Následky krize Češi pocítí i letos. Podle skupiny Euler Hermes totiž v roce 2011 zbankrotuje nejvíce firem od roku 2002.

Letošní počet bankrotů by měl být podle úvěrové pojišťovny, která studii vypracovala, nejvyšší od roku 2002. Zatím co v roce 2010 vyhlásilo insolvenci 1684 podniků a o rok dříve jen 1510, letos má jejich počet dosáhnout na 1870.

V roce 2012 dojde podle autorů zprávy opět ke zklidnění. Nicméně, počet bankrotů by měl být stále vysoký - očekává se jich 1780.

Pomáhá hlavně export do Německa

Problémy se podle Euler Hermes týkají zejména stavebnictví. Nejistá je ale perspektiva i ve výrobě oceli. "Také v sektoru spotřebního zboží a elektroniky je konkurence vysoká a odbyt stagnuje," říká Hynek Rasocha z českého vedení skupiny.

Na postupném zlepšení situace v Česku se podle něj bude podílet hlavně obchod s Německem. Přispěje i relativně nízká nezaměstnanost. "Klíčový pro další vývoj ekonomiky tedy může být zejména rok 2012 a celková výkonnost hlavních evropských exportních partnerů," stojí ve zprávě.

Ačkoliv za posledních 15 let narostl roční počet bankrotů zhruba šestinásobně, letošní hodnoty nejsou pro samostatnou Českou republiku rekordní. K nejvyššímu počtu insolvencí vůbec došlo v roce 2000, tehdy zbankrotovalo 2491 firem.

Řecko na tom bude špatně

Na Slovensku je situace odlišná. Nejvíce firem vyhlásilo bankrot v roce 2006, od té doby jejich počet klesá. V letošním roce by měla insolvence postihnout 700 podniků.

Světovým rekordmanem v počtu zbankrotovaných firem zůstává Francie. Největší meziroční poklesy bankrotů se odhadují v Litvě (až o 30 procent), v Maďarsku (až o 24 procent) a na Slovensku. Největší nárůsty předpovídá studie především v zadluženém Řecku.

 

Právě se děje

Další zprávy