Po Německu i Česko hlásí pokles průmyslové výroby

Veronika Skálová Radek Pecák Veronika Skálová, Radek Pecák
8. 8. 2011 9:16
Tuzemský průmysl je čím dál závislejší na zahraničí, zakázky z domova nejsou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - O 7,4 procenta vzrostla v červnu průmyslová produkce tuzemských podniků. Ve srovnání s květnovými údaji však klesla o 1,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

V květnu totiž rostla raketově o 15,2 procenta.

Na meziročním růstu se nejvíce podílí výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 17,2 %), výroba strojů a zařízení (růst o 18,3 %) a výroba elektrických zařízení (růst o 14,8 %).

Naopak nejvíce klesla průmyslová produkce v odvětvích výroba potravinářských výrobků (pokles o 9,5 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 11,6 %) a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (pokles o 5,8 %).

Nové zakázky jen ze zahraničí 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,0 %.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 5,0 %.  Přibývají ale pouze nové zakázky ze zahraničí (o 11,8 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 5,2 %.

Nové zakázky klesly v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení ( pokles o 19,2 %), výroba papíru a výrobků z papíru (pokles o 6,5 %) a výroba elektrických zařízení (pokles o 1,7 %).

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červnu 2011 meziročně zvýšil o 3,4 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červnu 2011 meziročně vzrostla o 4,1 % a činila 25 560 Kč.

Stavebnictví stále klesá

Doslova černá čísla přišla ze stavebnictví. Stavební produkce v červnu 2011 klesla meziročně reálně o 6,3 %. Po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,2 %.

Produkce v pozemním stavitelství klesla o 2,7 % a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 12,4 %.

Klesl i počet zaměstnanců v podnicích nad padesát zaměstnanců -  meziročně o 4,7 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 2,7 % a činila 28 222 Kč.

Sice se letos zvýšil počet vydaných stavebních povolení ( o necelých osm procent, ale orientační hodnota staveb klesla o 8,3 procenta.

Počet dokončených bytů v červnu 2011 meziročně poklesl o 16,9 % a činil 1 279 bytů. Počet dokončených bytů v bytových domech poklesl o 36,0 %, v rodinných domech klesl o 6,9 %.

Tempo růstu zahraničního obchodu se snížilo

Zahraniční obchod České republiky skončil v červnu přebytkem 17,6 miliardy korun. Je  to meziroční zlepšení o 9,5 miliardy Kč. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky vývoz v červnu vzrostl o 9,6 procenta a dovoz o 5,5 procenta. To bylo nejnižší tempo růstu vývozu a dovozu v letošním roce, informoval dnes Český statistický úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy