Philip Morris vyplatí na dividendě takřka 900 korun

ČTK ČTK
26. 3. 2013 10:18
Kutnohorskému výrobci cigaret loni klesl čistý zisk o 3,9 procenta na 2,44 miliardy
Foto: Jaroslav Jiřička

Kutná Hora - Kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris ČR loni klesl čistý zisk o 3,9 procenta na 2,44 miliardy korun.

Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,96 miliardy korun. Firma zároveň navrhuje vyplatit z loňského zisku hrubou dividendu 889 korun, cena jedné akcie na pražské burze se nyní pohybuje kolem úrovně 11 200 korun. Výše dividendy oproti minulému roku klesla o 31 korun.

Firma zvýšila tržby zejména v důsledku příznivého vývoje cen v Česku a na Slovensku, vývoje měnového kurzu a vyššího objemu vývozu o 23,7 procenta. Tento nárůst byl částečně eliminován nižším objemem prodejů a mírou zastoupení jednotlivých značek na trhu v České republice a na Slovensku.

Na tuzemském trhu podle výroční zprávy firmě klesl odbyt o 7,5 procenta, na slovenském trhu o 1,2 procenta. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se meziročně tržby bez spotřební daně a DPH zvýšily o 5,3 procenta. Provozní zisk se v porovnání s předchozím rokem snížil o 3,4 procenta na tři miliardy korun. Zisk před zdaněním firmě klesl o 3,7 procenta na tři miliardy korun.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1200 zaměstnanců napříč ČR. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v České republice. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

 

Právě se děje

Další zprávy