Peníze Prahy 6, 10 a 13 ohroženy. Firma nemá licenci

Kateřina Eliášová
9. 5. 2011 17:04
Městské části svěřily peníze firmě Key Investments, ta nesmí obchodovat s cennými papíry
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Společnost Key Investments, které městské části Praha 6, 10 a 13 svěřily více než půl miliardy korun, přišla o licenci.

Informaci, kterou získalo Aktuálně.cz a kterou již zveřejnil server Česká pozice, potvrdila Česká národní banka.

Konkrétně informuje o tom, že společnosti koncem dubna zanikla licence, na základě které mohla obchodovat s cennými papíry.

"K 28. dubnu 2011 zanikla firmě Key Investments licence obchodníka s cennými papíry, a to z důvodu, že firma změnila předmět podnikání," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČNB Marek Petruš.

Peníze pražských radnic tak mohou být vážně ohroženy.

"Společnost Key Investments nesmí poskytovat investiční služby. Ty jsou jí podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu zapovězeny, protože nemá licenci obchodníka s cennými papíry," dodal Petruš.

Vodrážka: Čekal jsem to

"Dalo se to očekávat," tvrdí dnes starosta Prahy 13 David Vodrážka(ODS). "Na tom jejich závazku vůči nám se nic nemění. Smlouvu máme ale sepsanou tak, že nám Key Investments musí vrátit peníze. Jednáme o konkrétním datu, do kdy by se tak mělo stát. Nechci jej teď sdělovat," dodal.

Jak zareagují další dvě městské části, není jasné. Aktuálně.cz se snažilo kontaktovat starosty dotčených radnic, ale neberou mobilní telefony.

Kvůli kauze málem padl Vodrážka

Infobox

Key Investments je podle údajů na svém webu licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Firma se zaměřuje hlavně na poskytování investičních služeb. Key Investments v roce 2009 dostala za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu od České národní banky (ČNB) pokutu dva miliony korun.

V minulosti uskutečnila mimo jiné také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse. Podle serveru Česká pozice vyšetřuje podnikání Key Investments policie i ČNB.

Opozice Prahy 13 se právě kvůli 200 milionům svěřeným Key Investments snažila neúspěšně Vodrážku a některé další členy vedení městské části svrhnout.

Opozice se domnívá, že šlo o manažerské selhání vedení Prahy 13.

Radnice loni svěřila 200 milionů korun společnosti KI se snahou zhodnotit peníze získané z prodeje bytových domů. Vložené prostředky měla dostat zpět v březnu letošního roku, poté co byl schválen rozpočet na tento rok.

Dosud se však podle Vodrážky převedlo zpět jen zhruba 50 milionů korun. Opozice se obává, že by radnice mohla o zbylé peníze přijít. Kvůli tomu už podal jeden z opozičních zastupitelů trestní oznámení.

Vodrážka, který byl starostou i v minulém volebním období, obhajoval krok radnice tím, že nabídka společnost KI byla v době uzavření smlouvy výhodná a důvěryhodná. Zaručovala prý městské části zhodnocení ve výši 3,5 procenta.

Peníze investovala i Praha 6 a 10

Peníze u KI mají také Praha 6 a 10. Šestá městská část společnosti svěřila 250 milionů korun. "Máme s nimi smlouvu od roku 2003, dlouhodobě nám přinášeli nejvyšší zhodnocení," řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Podle něj se ale vzájemné vztahy minulý rok zhoršily, a tak radnice letos požádala o převedení všech svěřených prostředků na účet městské části. KI na to prý měla deset dní, lhůtu ale nedodržela. Praha 6 nyní předala věc právníkům a čeká na jejich posouzení.

Desátá městská část svěřila KI celkem 200 milionů korun, radnice byla podle mluvčího Jana Charváta s výnosy dosud spokojena. Podle mluvčího si Praha 10 nyní nechává ohodnotit své portfolio znalcem. Zároveň prý požádala o proplacení části dluhopisů, které má prostřednictvím KI u Via Chem Group.

 

Právě se děje

Další zprávy