Peake: Proti kontrolám státních podniků NKÚ je jen ODS

Karel Toman
22. 2. 2012 21:01
Míč je na straně ODS, která má přijít s vlastním návrhem, říká místopředsedkyně vlády
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani koaliční schůzka nezlomila v úterý odpor ODS - jediné strany, která je proti tomu, aby Nejvyšší kontrolní úřad mohl nově prověřovat i hospodaření podniků ovládaných státem, kraji nebo obcemi.

Nezměnilo se ani to, že by ODS pro svůj postoj podala věcné vysvětlení, řekla v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředsedkyně vlády Karolína Peake z Věcí veřejných, hlavní koordinátorka vládního boje proti korupci.

S tím, že by nejvyšší kontrolní orgán v Česku mohl dohlížet na stamiliardy, které firmami vlastněnými veřejnými subjekty protečou, počítá pozměňovací návrh novely Ústavy a zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ) z pera poslanců Stanislava Polčáka (TOP 09) a Jany Suché (VV).

Podle nevládních organizací jako je Ekologický právní servis, by schválení návrhu pomohlo v boji proti korupci, protože na zmíněné subjekty mohou být napojeny například anonymní firmy spřízněné s politiky.

A.cz: V úterý proběhlo koaliční jednání, jehož hlavním bodem byl pozměňovací návrh na rozšíření pravomocí NKÚ. Jak schůzka dopadla?

Projednávali jsme možnost rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu firem většinově vlastněných státem, krajem nebo obcemi. Pro Věci veřejné to znamená jen to, že chceme naplnit koaliční smlouvu. Tam je totiž jasně stanoveno, že má být nalezen nějaký systém kontroly těchto firem. ODS ale jasně dál trvá na tom, že to nemá dělat NKÚ, s žádnou alternativou ale nepřišla. Míč je v tuto chvíli na straně ODS, která má přijít s návrhem, jak tento závazek z koaliční smlouvy řešit.

A.cz: Kdy má ODS se svým návrhem přijít?

Znovu se sejdeme zase před tím, než bude zahájena schůze poslanecké sněmovny na konci března. Takže během dvou třech týdnů.

A.cz: Jaké řešení by podle ODS připadalo v úvahu, když to nemá být NKÚ?

To si neumím představit. Já to totiž považuju nejen za řešení mnohem komplikovanější, než je to, které se nám nabízí teď, ale taky za oddalování řešení. Máme otevřený zákon o NKÚ ve sněmovně. Pokud bychom se na tom dohodli, je to otázka dvou vět v daném zákoně a máme hotovo. Vzhledem k tomu, že jde o ústavní zákon, je nutná podpora minimálně ČSSD, podporují to ale obě opoziční strany. Takže je to pouze ODS, která s tím má takový problém (hlasy VV, TOP 09, ČSSD a KSČM potřebné ústavní většiny nedosáhnou, pozn.red.).

A.cz: Co si myslíte, že za odporem ze strany ODS je, když to podle vás odporuje koaliční smlouvě?

Musím říct, že neslyším ani věcné argumenty. Pouze se vždycky dopracujeme k argumentu, že jde o dlouhodobé politické stanovisko ODS. Pokud padne něco ve smyslu, že se tím ohrožují práva minoritních akcionářů, nebo stabilita oněch firem na burze s akciemi, tak to považuji za argumenty poměrně liché. Myslím si totiž, že kontrola ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu, tedy nezávislé instituce stanovené přímo ústavou, stabilitu akcií a jistotu minoritních akcionářů spíš posiluje než ohrožuje.

A.cz: Poslední zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) varuje, že státní podniky jsou systematicky zneužívány lobbistickými skupinami napojenými na politiku. Mohl by tohle být skutečný důvod, proč se ODS jako jediná kontrolám od NKÚ brání?

Nechci sahat ODS do svědomí. Já tohle naopak vidím jako důvod, proč bychom ke kontrolám ze strany NKÚ měli rozhodně sáhnout.

Znáte z vašeho okolí případ, kdy krajem nebo obcí vlastněná firma hospodaří podezřele? Prosím, diskutujte na mé facebookové stránce.

 

Právě se děje

Další zprávy