Paroubek: Vláda musí Čechům garantovat vklady v bankách

Pavla Adamcová Simona Holecová, Pavla Adamcová
7. 10. 2008 13:20
Slovensko se prý na celé pojištění vkladů chystá
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Není důvod panikařit, Česku se krize vyhýbá... Ale vláda musí neprodleně garantovat lidem jejich vklady na bankovní účty. Tak se dá číst výzva, jíž v úterý obeslal šéf opozice Jiří Paroubek média.

"Česká strana sociálně demokratická vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně poskytla garanci za veškeré soukromé vklady v českých bankách tak, jako to udělaly vlády Spolkové republiky Německa a Rakouska," píše předseda sociálních demokratů.

Vzápětí však dodává: "ČSSD nijak nezpochybňuje ujištění České národní banky, že tuzemské banky jsou zdravé... Vláda by však měla dát garanci za soukromé vklady zejména proto, že není možné poskytovat českým soukromým vkladatelům menší míru garancí a jistot než poskytují významné sousední země jako je Německo a Rakousko a další země Evropské unie."

Paroubek operuje tím, že si jinak Češi začnou peníze převádět do německých a rakouských bank.

To se zatím podle oslovených bankovních domů neděje a ani analytici zatím nevěří, že by k tomu mohlo dojít.

"Neočekával bych masivní přesun vkladů. České banky nejsou zatím krizí příliš zasaženy a současné pojištění vkladů pokrývá drtivou většinu účtů," říká analytik Milan Lávička z Atlantik FT.

Češi navíc podle něj nejsou v tomto ohledu moc flexibilní a svou banku nemění příliš často.

Podobný názor zastává i Jan Procházka ze společnosti Cyrrus: "Rozhodně se tento zájem ve větším nedá očekávat. Češi zatím věří svým voleným zástupcům a ČNB, která je uklidňuje, že jejich peníze v českých bankách jsou v bezpečí. Pojištění vkladů je dle mého názoru spíše výstřel do tmy než systematický krok k obnovení důvěry."

V Irsku, kde tamní vláda vydala záruky na vklady lidí už minulý týden, však banky pocítily zvýšený zájem od britských občanů. Krok Irska, Německa či Rakouska pak kritizovali mnozí státníci, například švédský ministr financí Anders Borg. "Je chybou nebrat v úvahu celoevropský kontext problému. Potřebujeme společné řešení, protože řešení v jedné zemi může v jiné představovat problém," řekl Borg.

V Česku zatím stát garantuje vklady do 620 tisíc korun, tedy 25 tisíc eur. V zemích EU se za minimální garanci považuje 20 tisíc eur. Brusel nicméně oznámil, že by záruky mohly být vyšší: Na vkladech drobných střadatelů až do výše 100 tisíc eur.

Úplnou ochranu vkladů v bankách podle týdeníku Trend zvažuje slovenské ministerstvo financí. Záruky za vklady stanovuje na Slovensku zákon o ochraně vkladů platný od roku 2001. Soukromé vklady jsou garantovány do 90 procent jejich hodnoty a maximálně 20 tisíc euro.

Analytici nicméně tvrdí, že takový krok není třeba prosazovat. "Slovenské banky na rozdíl například od německých nemají problémy s likviditou. Pokud vláda něco takového zvažuje, jde především o propagandistický efekt, aby se vrátila důvěra občanů v bankovní trh," řekl Vladimír Dohnal ze společnosti Symsite Research.

 

Právě se děje

Další zprávy