Pád průmyslu zpomaluje, pořád je to ale pád

Ekonomika Ekonomika
31. 7. 2009 9:50
Množství nových zakázek v českém průmyslu meziročně kleslo o 13 procent
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová produkce v červnu 2009 meziročně klesla o 12,3 procenta. Předběžný údaj dnes zveřejnil Český statistický úřad. Průmysl tak klesá už tři čtvrtě roku v řadě.

Ve skutečnosti to ale není tak zlá zpráva, jak by se mohlo zdát. V květnu totiž průmysl meziročně klesl o 21,7 % a v dubnu dokonce o 22,1 %. Pád průmyslu tedy zpomaluje.

Podle předběžných dat byly tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně nižší o 14,3 procenta, tržby z přímého vývozu se snížily o 11,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 13 procent, přičemž 8,6 procenta z toho tvořil úbytek zakázek ze zahraničí.

Odpovídajícím tempem rostla i nezaměstnanost. V podnicích s padesáti a více zaměstnanci se počet zaměstnanců meziročně snížil o 13,3 procenta. Průměrná mzda v těchto podnicích vzrostla o 2,6 procenta.

Červen 2009 měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den více, meziroční změny však "očištění" o tento letošní "den k dobru" nezahrnují. Ve skutečnosti je tak meziroční pokles pravděpodobně ještě hlubší.

"Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 14,4 procenta," uvádí Český statistický úřad. Přesné údaje o stavu průmyslu za letošní červen dodá ČSÚ 11. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy