Okenáři ustáli útok, šlo o případ insolvenční šikany

Tomáš Fránek
3. 1. 2011 10:05
Soud zastavil po pěti měsících insolvenční řízení se společností RI Okna
Při pohledu ze střechy brněnského M paláce je dobrý výhled na hrad Špilberk. Dokončovaný justiční palác panorama ozvláštňuje, zejména červenými a modrými prvky na své střeše. Z centra Brna je to sem asi deset minut tramvají
Při pohledu ze střechy brněnského M paláce je dobrý výhled na hrad Špilberk. Dokončovaný justiční palác panorama ozvláštňuje, zejména červenými a modrými prvky na své střeše. Z centra Brna je to sem asi deset minut tramvají | Foto: Attila Racek

Brno - Pět měsíců trvalo, než se jeden z největších výrobců oken v Česku - společnost RI Okna - zbavil podezření, že je nebezpečným dlužníkem.

Nyní soud zastavil insolvečního řízení s okenářskou firmou, k jehož zahájení stačilo málo: zfalšovaná faktura s naskenovanými podpisy a zfalšovanými razítky.

V návrhu firmy ATP Dukla, která s pohledávkou vůči RI Okna přišla, se navíc objevily i neexistující firmy, kterým má okenářská společnost dlužit. Je tam uvedena například společnost Reifajznbank.

Nezaplatili poplatek

Návrh na vyhlášení insolvence přitom řešilo několik soudů včetně Vrchního soudu, což celý případ protahovalo.

Soud nakonec řízení zastavil. Firma ATP Dukla, která insolvenci požadovala, totiž za celou dobu řízení ani nezaplatila povinnou zálohu na řízení. "Insolvenční řízení se zastavuje," rozhodla soudkyně Hana Hrstková z Krajského soudu v Brně.

Podle firmy RI Okna, jejiž tržby se v roce 2009 blížily jedné miliardě, šlo jednoznačně o insolvenční šikanu, která poškodila pověst firmy.

"Veškeré informace uváděné v insolvenčním návrhu jsou lživé a společnost RI Okna se bude všemi dostupnými právními prostředky proti takovému nekalému jednání bránit," uvedl už dříve šéf firmy Petr Ingr. "Zařadili jsme se mezi další renomované společnosti, které byly předmětem insolvenční šikany, například Strabag, Hochtief a další," dodal Ingr. Firma soudu poslala několik vyjádření svých obchodních partnerů, že jim nic nedluží.

Podobný postup jako u společnosti RI Okna, tedy podivné faktury se zfalšovanými razítky, byly podle zjištění deníku Aktuálně.cz použity i v dalších případech. Například v případě stavební společnosti Outulný soud rozhodl o odmítnutí inslovečního návrhu na základě podezřelé faktury až po deseti měsících.

Skončí šikana?

Firmy, které ve skutečnosti nikomu nedluží, by se už přitom v budoucnu neměly dostávat do insolvenčního rejstříku tak snadno jako dosud - a jako se to stalo firmě RI Okna. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce totiž omezit možnost podávat takzvané šikanózní návrhy na insolvenci.

Novela insolvenčního zákona má ochránit údajné dlužníky proti zjevně bezdůvodným insolvenčním návrhům ze strany věřitelů. Pospíšil tak reaguje na fakt, že kvůli smyšleným dluhům se dostávají do problémů i zdravé firmy. Zejména pro menší společnosti může být takto vzniklá špatná pověst smrtící.

První bariérou proti zjevně bezdůvodným návrhům má být nový poplatek ve výši 5000 korun, který by za insolvenční návrh podaný věřitelem vybíral soud.

Soud zároveň dostane možnost odmítnout věřitelův insolvenční návrh. "Novela stanoví vyvratitelnou domněnku, kdy se jedná o návrh zjevně bezdůvodný  - například při zjevném nepoměru pohledávky ve vztahu k majetku dlužníka," dodal Pospíšil.


 

Právě se děje

Další zprávy