Obří Bauhaus neotevřel ani Ústavní soud, zákaz trvá

Tomáš Fránek
29. 3. 2012 6:00
Stavitelé obřího obchodu se marně snaží zrušit zákaz otevření prodejny
Foto: Nesehnutí

Brno - Další pokus o otevření obřího hobbymarketu Bauhaus na okraji Brna nevyšel. Ústavní soud totiž ve dvou případech odmítl stížnost autorizovaného inspektora Milana Teigisera, který kontroverzní stavbu přes odpor místních obyvatel schválil.

V precedenčním sporu, jehož výsledek bude důležitý i pro další podobné případy velkých staveb, tak trvá stav, kdy se už hotový obchod otevřít nesmí.

Teigiser si stěžoval na postup Městského soudu v Praze, který obchod zakázal otevřít. Soud vydal předběžné opatření přiznávající odkladný účinek žalobě obyvatel Ivanovic, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují.

Veřejný zájem je důležitější

Přiznání odkladného účinku znamená, že by žádná ze stran sporu neměla dělat jakékoliv kroky, které pak už nepůjde zvrátit a mohly by způsobit nenapravitelnou újmu. A tím je především dokončení a zahájení provozu hobbymarketu.

Veřejný zájem na ochraně životního prostředí je podle soudu důležitější než ekonomické zájmy firmy Bauhaus.

Podle ústavních soudců ale inspektor nemá vůbec právo stížnost podat - proto ji odmítli.

Stížnost proti zákazu otevřít Bauhaus už odmítl také Nejvyšší správní soud.

Ústavní soudci mají na stole ještě jednu stížnost, kterou podala společnost Heršpická - správa nemovitostí, která je personálně propojená s Bauhausem.

Brněnský Bauhaus patří mezi ukázkové případy, ve kterých si velcí stavebníci s tichým souhlasem úřadů nedělají těžkou hlavu s dodržováním zákonů a pravidel. Vážné chyby ve vydaném certifikátu našlo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Teigiser totiž vydal certifikát utajeně a v rozporu se zákonem, když obešel majitele a majitelky sousedních rodinných domů i organizace hájící životní prostředí v Ivanovicích.

Přicházíme o miliardy

Už před koncem loňského roku firma Bauhaus oznámila, že je připravena po Česku v arbitráži vymáhat více než dvě miliardy korun za to, jak ji úřady poškodily.

Před vydáním předběžného opatření soudu, které přiznalo odkladný účinek žalobě obyvatel, už totiž Bauhaus do hotového hobbymarketu najímal zaměstnance a navážel zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy