O Letiště Praha je zájem, nyní se hlásí Fraport

Jakub Pech
3. 9. 2007 14:30
Privatizace láká firmy
Krátký let byl jistě zábavný i pro letušky, které se s cestujícími chvíli po přivítání na palubě opět loučily.
Krátký let byl jistě zábavný i pro letušky, které se s cestujícími chvíli po přivítání na palubě opět loučily. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pro zamýšlenou privatizaci části státního podniku Letiště Praha se objevil další zájemce. Měla by jím být firma Fraport, která provozuje frankfurtské letiště. Informoval o tom německý týdeník Euro am Sonntag.

Mluvčí Fraportu Klaus Busch prohlásil, že se v případě veřejné soutěže o koupi ruzyňského letiště budou soutěží zaobírat.

Firma Letiště Praha velmi dobře prosperuje. V loňském roce činil její čistý zisk 935 milionů korun. Její hodnota by mohla vzrůst výstavbou druhé dráhy, což je podmíněno úspěšným odkupem pozemků.

Infobox

Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka by však lepší variantou bylo podnik pouze pronajmout na třicet až čtyřicet let nějakému strategickému partnerovi. Pan ministr Řebíček však dal vědět, že se nebrání diskuzi o jiných variantách.

V současnosti ministerstvo dopravy pracuje na proměně letiště ze státního podniku v akciovou společnost. Mělo by se tak uskutečnit do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy