O kávu či stravenky přišla už třetina zaměstnanců

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 8. 2009 13:40
Zaměstnanecké výhody se tenčí, například dovolenou navíc si mohlo dopřát o 9 procent méně lidí než před rokem
Káva na účet zaměstnavatele? Pokud bojuje s krizí, můžete se s ní rozloučit.
Káva na účet zaměstnavatele? Pokud bojuje s krizí, můžete se s ní rozloučit. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Popíjíte v práci kávu či chlazené nápoje na účet svého zaměstnavatele? Máte dovolenou navíc nebo vám firma přispívá na důchodové spoření?

Pokud požíváte stejných zaměstnaneckých výhod jako před rokem, patříte podle údajů společnosti Profesia k těm šťastnějším. Společnost mimo jiné provozuje i portál Merces, který shromažďuje údaje o platech a pracovních podmínkách.

V letošní první pololetí totiž ve výčtu takzvaných benefitů poměrně tvrdě zaúřadovala krize. Například dovolenou navíc si podle zveřejněných dat mohlo dopřát o 9 procent méně lidí než před rokem. O osm procent zaměstnanců méně si pak mohlo na pracovišti dopřávat nápoje na účet zaměstnavatele.

"Porovnali jsme nemzdové benefity v prvním pololetí letošního a minulého roku. Naprosto všechny byly postupně přiznávány menšímu počtu zaměstnanců. Je evidentní, že zaměstnavatelé reagují na ekonomickou krizi. Je mnohem jednodušší omezit poskytované benefity než snížit mzdy nebo část lidí propustit," poznamenal jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

O kolik lidí méně je má?

Srovnání 1. pololetí 2008 a 2009

Dovolená navíc -8,9%

Nápoje na pracovišti -7,9%

Příspěvek na důchodové
spoření -7,5%

Vzdělávání zaměstnanců -5,8%

Pružná pracovní doba -5,7%

Příspěvek na stravu
(nad rámec povinnosti) -4,3%

Proplácení sportovních,
kulturních aktivit -4,0%

Přibylo také těch, kteří si ke svému platu nemohou připočítat vůbec žádný benefit. Zatímco v loňském prvním pololetí byla takových lidí asi čtvrtina, letos jejich podíl dosáhl téměř 35 procent, tedy více než třetiny.

Škrtají i úřady

Na zaměstnaneckých výhodách nešetří pouze soukromé společnosti, ale i státní správa a samospráva. Ta podle Profesie nejvíce omezila dovolenou navíc, pružnou pracovní dobu a proplácení sportovních či kulturních aktivit.

"Oproti privátní sféře je v této oblasti nižší podíl zaměstnanců, kteří nemají na benefity nárok. Jejich počet se ale i tak zvýšil o polovinu, z 16 na 24 procent," upozornil Jakuš.

Naopak mezi úředníky přibylo těch, kdo mohou používat služební notebook i k soukromým účelům, a to o 1,9 procenta oproti loňskému prvnímu pololetí.

 

Právě se děje

Další zprávy