Nové výpisy z obchodního rejstříku: Zdarma a jednodušší

Petr Kučera Petr Kučera
12. 3. 2012 12:00
Od pondělí 12. března funguje nová internetová aplikace obchodního rejstříku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od pondělí 12. března funguje nová internetová aplikace obchodního rejstříku, její dosavadní adresa www.justice.cz se nemění.

"Hlavními výhodami budou jednodušší vyhledávání informací, jednodušší změny údajů a získávání elektronických údajů zdarma," říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS. Ostrý provoz začne 31. března.

Jednodušší bude jak vyhledávání údajů, tak jejich zápis či změny.

Mezi novinkami je interaktivní formulář, který podnikatelům umožní snadný zápis i bez využití právníků. Aplikace totiž sama zkontroluje, zda jsou údaje správně a kompletně vyplněny. "Tím v řadě případů předejde tomu, aby rejstříkový soud musel navrhovatele vyzývat k doplnění návrhu," vysvětluje Pospíšil. K tomu dosud podle něj dochází zhruba v polovině případů.

Zásadním zlepšením pro občany i podnikatele pak je, že data obsažená v internetové databázi už nově nebudou pouze informativní, ale závazná.

Elektronický výpis (ve formátu PDF) bude mít nově hodnotu originálu. Zájemci si jej stáhnou zdarma, dosud museli za ověření výpisu platit 70 korun za každou stránku na kontaktních místech CzechPoint.

Obchodní rejstřík je veřejný elektronický záznam, do kterého rejstříkové soudy zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.

K financování projektu ministerstvo využilo peníze z evropských fondů, ze státního rozpočtu se hradilo 15 procent z celkových 80 milionů korun nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy