Nezaměstnaní v Praze berou o 1485 víc než jinde

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2010 8:40
Průměrná podpora v nezaměstnanosti je nejnižší v Karlovarském kraji
Průměrná podpora klesá, protože jsou lidé nezaměstnaní déle a o práci přichází ti s nižšími platy.
Průměrná podpora klesá, protože jsou lidé nezaměstnaní déle a o práci přichází ti s nižšími platy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jaký je rozdíl mezi nezaměstnaným v Praze a v Karlovarském kraji? Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí 1829 korun. Právě o tolik se liší průměrné podpory v nezaměstnanosti v hlavním městě a v kraji lázeňství. Jde o krajní pozice na žebříčku krajů ve výši průměrné podpory.

Nejvyšší průměrnou částku vyplácí stát nezaměstnaným v Praze - podle výpočtů ministerstva je to 7114 korun měsíčně, tedy 1485 korun nad celostátním průměrem. Průměr celé České republiky je 5629 korun, pro ženy 5010 korun.

Podpora nezaměstnanosti se u jednotlivých lidí liší - vypočítává se z průměrného příjmu v posledním zaměstnání a čím déle je člověk nezaměstnaný, tím nižší částku pobírá.

Praha má náskok i před středními Čechami

Právě to je důvod, proč je v Praze průměrná výše podpory nejvyšší v Česku - hlavní město je zároveň místem s nejvyššími průměrnými platy. Podle ministerských dat je v Praze také nejvíc nezaměstnaných, kteří měsíčně dostávají více než 11 501 korun. Na konci prvního čtvrtletí bylo takových přes dva tisíce.

Praha má ve výši průměrné podpory náskok nejen před posledním Karlovarským krajem, ale také před všemi ostatními. Nikde jinde nepřesáhl tento údaj šest tisíc korun. Této hranici se přiblížil jen Středočeský kraj s průměrnou výší podpory v nezaměstnanosti 5935 korun.

V celém Česku se ale průměrná podpora od konce roku 2009 snížila o 116 korun. "Za snižování může jednak to, že na úřady práce míří lidé, kteří měli nižší platy, a jednak to, že se zvyšuje množství těch, kteří pobírají podpory již delší dobu," řekl ČTK analytik České spořitelny Martin Lobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy