Německé banky zaplatí za podíl na možné budoucí krizi

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 4. 2010 11:21
Podobná opatření možná čekají celou EU i Spojené státy
Vláda kancléřky Merkelové se inspirovala ve Francii, tam se ale o návrhu zatím jen uvažuje
Vláda kancléřky Merkelové se inspirovala ve Francii, tam se ale o návrhu zatím jen uvažuje | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda schválila zavedení zvláštní (protikrizové) daně pro banky. Vybrané prostředky budou uloženy v  nouzovém fondu a stát je použije v případě, že by se některý bankovní dům dostal do vážných problémů a potřeboval státní pomoc.

Návrh na zavedení zvláštního poplatku předložilo v rámci svého plánu restrukturalizace bankovního systému ministerstvo financí.

Výše plánovaného povinného poplatku zatím zveřejněna nebyla, představitelé německé vlády pouze uvedli, že nebude nikterak vysoká a bude se lišit podle velikosti a důležitosti daní instituce v německém finančním sektoru.

Je ale znám cílový obnos, který by vláda ráda od bank každý rok vybrala. Uvažuje se 1,2 miliardách korun. Nápad sice pochází z Francie, ale Německo ho přijalo za svůj a včlenilo ho do plánu na celkovou restrukturalizaci německého bankovního systému.

Německý ministr financí Wolfgang Schaeuble zopakoval, že by poplatky neměly být příliš vysoké. Musíme zvážit výši tohoto poplatku tak, aby finanční sektor i nadále plnil svou funkci," cituje Schaeubleho server Deutsche Welle. „Návrh je předložen tak, abychom se poučili z krize a přijali potřebná opatření, aby se krize pokud možno neopakovala nebo alespoň nedosáhla takových rozměrů," cituje další výrok německého ministra financí server France 24.

Banky si podle plánu německého ministerstva financí nebudou moci odepisovat placení tohoto poplatku z daní, na druhou stranu se mu nevyhnou ani finanční instituce spravované státem, přestože se obvykle chovají konzervativně a do riskantních obchodů se příliš nepouštějí.

Nejrizikovější platit nebudou

Plán na zavedení plošného poplatku ale vzbudil vlnu kritiky. Družstevní banky (v Německu je družstevní téměř každá druhá banka) se bouří, že se na vzniku krize nijak nepodílely. Komerčním bankám zase vadí, že by se placení zvláštního poplatku nemělo vztahovat na rizikové investory, jelikož právě rizikové investice krizi ne-li způsobily, tak alespoň odstartovaly.

Cílem německého ministerstva financí je předložit návrh v takovém termínu, aby ho tamní parlament stihl projednat ještě do prázdnin. Kdy vejde v platnost, je v současné době ve hvězdách, ale podle Wolfganga Schaeuble Německo nehodlá čekat na Evropu.

Ve Francii budou asi platit všichni

V rámci evropské spolupráce se jednání německého kabinetu zúčastnila také francouzská ministryně financí Christine Legradová a  potvrdila, že její země připravuje podobná opatření. Uvažuje i o zavedení stejného poplatku, který by se ale měl vztahovat na všechny, tedy i na rizikové investory.

Obamovi to také myslí po Evropsku

Stejný nápad jako dostaly Francie a Německo se urodil v hlavách Obamy a jeho expertů. Plán na zavedení zvláštní daně, za podíl na risku vzniku další krize představil Barack Obama už v lednu.

Evropská unie jako celek bude na toto téma jednat na setkání ministrů financí členských zemí 16. a 17. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy