Nejvíce zlata nakupují Číňané, šperků se prodává méně

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 5. 2012 14:33
Více než čtvrtinu zlata nakoupili Číňané, Indové naopak utrácení omezili
Foto: Archiv

Londýn - Zájem o zlato se v prvním čtvrtletí snížil. Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2011 ho lidé ve světě koupili o pět procent méně. Celkem pořídili necelých 1100 tun vzácného kovu. Více než v polovině případů se přitom jednalo o šperky.

Informovala o tom britská společnost World Gold Council ve své zprávě.

Meziroční nárůst zaznamenalo pouze investiční zlato. Klenoty se naopak - navzdory tomu, že měly převažující podíl - prodávaly méně. Důvodem bylo hlavně jejich zdražení. Průměrná cena zlata se meziročně zvýšila o 22 procent na 1690,57 dolaru za unci.

Jak autoři zdůrazňují, celková poptávka byla sice slabší, hodnota zlata, které si jednotliví kupující opatřili, však vzrostla o 16 procent.

Tahounem byla Čína

Téměř 81 tun zlata z uvedených jedenácti set nakoupily v prvním kvartále národní banky. Vůbec největší transakci provedla Mexická centrální banka, která si jednorázově obstarala 16,8 tuny zlata.

"Poptávka byla tažená i východní Evropou, Ruskem a Kazachstánem," stojí ve studii. Podle té banky nakupují zlato především proto, aby zvýšily různorodost svých devizových rezerv.

Více poptávali zlato hlavně zákazníci v Číně. Celková hodnota koupeného zlata se v případě Číny zvýšila o deset procent a nákupy dosáhly rekordních 255,2 tuny. Obrovský nárůst se týkal i čínského obchodu se šperky, který se na světovém obratu podílel třiceti procenty.

Pokles zájmu o kov zaznamenala naopak Indie. Důvodem se stala nová daň ze zlata, ale také kolísavý kurz rupie. Objem investic klesl o 46 procent, nákup šperků o 19 procent. Jak ale World Gold Council uvádí, v květnu vláda daň zrušila a trh začal opět oživovat.

 

Právě se děje

Další zprávy