Nečekaný obrat v Německu, ekonomika znovu roste

Tomáš Fránek
13. 8. 2009 10:59
Je to velmi dobrá zpráva i pro Česko
Mezinárodní měnový fond předpovídá, že Čína v letos i v příštím roce udrží růst nad deseti procenti hrubého domácího produktu.
Mezinárodní měnový fond předpovídá, že Čína v letos i v příštím roce udrží růst nad deseti procenti hrubého domácího produktu. | Foto: Reuters

Brno - Pravděpodobnost, že česká ekonomika může už mít nejhorší za sebou, roste.

Velmi překvapivý údaj totiž dorazil z Německa, které je pro vývoj v Česku rozhodujícím indikátorem - německá ekonomika ve druhém čtvrtletí podle prvních odhadů vykázala růst o 0,3 procenta.

Podle listu Die Welt je nejhorší recese od konce druhé světové války v Německu u konce. "Recese je u konce," řekl hlavní ekonom Commerzbank Jörg Kraemer.

Končí recese?

"Recese skončila, a skončila dřív, než jsme si všichni mysleli," uvedl analytik finančního ústavu UniCredit Andreas Rees. "Jsou to dobré zprávy," dodal.

Není to jediná dobrá zpráva z dnešního rána. Také ekonomika ve Francii se odrazila ode dna a překvapivě vykázala růst o 0,3 procenta. "Jsou zde určité známky stabilizace, což je podle mě v souladu s tím, že nejhorší část recese je za námi," řekl ekonom finančního ústavu RBS Silvio Peruzzo.

Ani pokles slovenské ekonomiky nebyl tak vysoký, jak čekali experti, pouze mírně poklesl hrubý domácí produkt. Zmírnil se pokles ekonomiky Evropské unie. Ve druhém čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt EU mezičtvrtletně o 0,3 procenta, v eurozóně o 0,1 procenta.

Česko si na zveřejnění HDP počká do zítřka.

Analytici zatím předpokládají, že půjde o rekordní pokles. Ekonomové tak v Česku očekávají kvůli prohlubování recese meziroční propad o 4,0 až 5,5 procenta.

"Očekáváme, že by se propad české ekonomiky za druhý kvartál mohl pohybovat okolo 4,5 procenta. Byl by to nejhorší výsledek za celou dobu, co máme k dispozici srovnatelné čtvrtletní výsledky HDP," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Oživení v Německu se v Česku projeví ze zpožděním.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Leťte na dovolenou do slunné Itálie!

    Maďarsko, které už svá data zveřejnilo, se totiž zatím od dna neodráží. Jeho HDP se propadl víc než se čekalo, podle statistického úřadu průmyslové podniky nadále pociťují dopady krize a proti očekávání si hůř vede také zemědělství.

    Šok z nezaměstnanosti

    V Německu analytici také počítali s poklesem, růst HDP je proto velmi překvapivý. Německý statistický úřad sdělil, že růst během čtvrtletí táhla vyšší spotřeba, a to jak soukromá, tak veřejná. Zlepšila se stavební výroba i obchod, kde byl propad dovozu výraznější než pokles vývozu.

    Experti jsou zatím opatrní v hodnocení, zda oživení německé ekonomiky bude trvalé.

    "Zatímco krátkodobé výhledy jsou dobré, z dlouhodobého pohledu nemůžeme vyloučit další šok v průběhu následujícího roku z rostoucí nezaměstnanosti," uvedl ekonom Dekabank ve Frankfurtu Andreas Scheurle.

    Euro na zprávu o překvapivém růstu dvou klíčových evropských ekonomik okamžitě reagovalo růstem. Vůči dolaru bezprostředně po zprávě vystoupilo na 1,4269 USD.

     

    Právě se děje

    Další zprávy