Nečas mění Topolánkovu trasu na Vídeň. Vynechal Břeclav

Tomáš Fránek
6. 10. 2010 17:31
Nečasova vláda mění rozhodnutí Topolánkových ministrů o dálničním spojení s Rakouskem
Varianta R55 a vedení silnice zástavbou
Varianta R55 a vedení silnice zástavbou | Foto: JMK

Praha/Mikulov - Do dlouholetého sporu o to, kudy se bude z Moravy a části Čech jezdit do Rakouska a Vídně, se dnes vložila vláda Petra Nečase.

Ta změnila rozhodnutí ministrů vlády Nečasova stranického kolegy Mirka Topolánka a rozhodla, že prioritou bude vybudovat dálnici v kontroverzní trase přes Mikulov a nestavět čtyřproudový obchvat Břeclavi. Ten je přitom podle části expertů a neziskových organizací pro napojení do Rakouska výhodnější a ušetří státy miliardy korun.

Topolánkova vláda, ve které byl i nynější předseda vlády Nečas, ale také Miroslav Kalousek nebo Karel Schwarzenberg, rozhodla v roce 2008, že se postaví obě silnice  - jak ta do Mikulova, tak kolem Břeclavi.  Výstavba obou silnic měla stát 23 miliard korun.

Všichni už spokojeni nebudou

Topolánek přitom při jedné z interpelací v parlamentu prohlásil, že spokojeni mohou být lidé, kteří nakoupili pozemky jak na Mikulovsku, tak na Břeclavsku. „Nakonec budou uspokojeny obě skupiny. I ta, která nakoupila pozemky pod Mikulovem, i ta, která nakoupila pozemky pod Břeclaví," řekl Topolánek.

Dnes ale vláda rozhodla, že kolem Břeclavi se kvůli úsporám postaví jenom obyčejný obchvat a ne čtyřproudá autostráda.

A vláda se hned dočkal potlesku od opozičních sociálních demokratů, kteří na jižní Moravě vládnou.

„Zelenou tak má jednoznačně státem i krajem dlouhodobě podporovaná trasa rychlostní silnice R 52 Brno - Pohořelice - Mikulov. Je to další krok k realizaci desítky let odkládaného projektu dálničního spojení Brna a Vídně, jižní Moravy a Dolního Rakouska," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek

Proti trase silnice do Mikulova protestují jak občanská sdružení, tak starostové obcí na Mikulovsku, podle nich je ekonomicky, ekologicky a stavebně výhodnější využití stávající dálnice D2 a napojení  na rakouskou silnici u Břeclavi.

Zbytečná stavba to je

Za zbytečnou označil stavbu dálnice přes Mikulov také Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle kontrolního týmu v čele s Petrem Skálou je stavba zbytečná, protože novou čtyřproudovou silnici bude využívat jen málo automobilistů a protože pro spojení s Vídní existují lepší varianty. Podobné stanovisko zaujal také veřejný ochránce práv.

A silnice přes Mikulov byla vyhlášena v hlasování ekologických organizací za třetí největší nesmysl v rámci Evropské unie.

Nejvyšší správní soud navíc zrušil územní plán Břeclavska, ve kterém je tato trasa zanesena.

Na rakouské straně je dálnice končí asi 30 kilometrů od Mikulova, kvůli úsporám není zatím rozhodnuto jak a kdy bude stavba pokračovat.


 

Právě se děje

Další zprávy