Nebezpečí pro alergiky: Sušenky měly mnohem víc arašídů

Petr Kučera Petr Kučera
13. 7. 2012 17:45
Potravinářská inspekce stáhla z trhu dva cukrářské výrobky
Nebezpečí pro alergiky
Nebezpečí pro alergiky | Foto: SZPI

Doplnili jsme vyjádření polského výrobce.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila potravinu s neobvykle vysokým výskytem nedeklarovaných alergenů.

Jedná se o cukrářský produkt Clue Classic - Sušenky s lískovými ořechy, karamelem, rozinkami a rýžovými křupínky v mléčné čokoládě, o hmotnosti 93 gramů, označené datem minimální trvanlivosti do 9. 2. 2013. Výrobcem je společnost Jutrzenka Colian z polské obce Opatówek, dovozcem a distributorem pak firma Frape Foods z Toužimi.

Výrobek má na obalu uvedeno, že může obsahovat stopové množství arašídů. Laboratorní analýza však ukázala, že množství arašídů o několik řádů překračuje tolerovatelné množství pro stopový výskyt.

"Arašídy jsou silný alergen a jeho nevědomé požití alergikem může vyvolat velmi závažné zdravotní komplikace," připomíná mluvčí inspekce Pavel Kopřiva

Inspekce proto nařídila stažení produktu z obchodní sítě. "Zejména do prodejen obchodního řetězce Hruška bylo distribuováno 7560 kusů potraviny, 1250 kusů bylo staženo, zbytek byl již prodán," upřesňuje mluvčí.

Výrobce se brání

Polský výrobce Jutrzenka Colian však informace Státní potravinářské a zemědělské inspekce odmítá. „Při výrobě sušenek Clue Classic nepoužíváme arašidové ořechy," říká Jan Kolański, předseda představenstva skupiny Colian.

Současně však dodává, že tuto složku firma používá na území závodu v procesu výroby jiného potravinového sortimentu.

"Vynaložíme veškeré úsilí, abychom co nejdříve vysvětlili vzniklou situaci. Bezpečnost spotřebitelů a jejich spokojenost s nabízenými výrobky jsou pro nás nejdůležitější," dodává Kolański.

Podobný prohřešek zjistili čeští kontroloři také u cukrářského výrobku Japs super - tyčinky překládané kakaovým krémem, vyráběné polskou společností Fabryka Wyrobóv Cukierniczych JAGO Jan Gogolewski, Bydgoszcz, dováženou Jiřím Blumlem z Broumova.

"Tento druhý výrobek byl v obchodní síti zjištěn u jediného drobného prodejce, který jej odebral z prodejny společnosti Kaufland ve Walbrzychu. Vzhledem k tomu, že produkt je označen mimo jiné i údaji v českém jazyce, dále prověřujeme, v jakém objemu se do Česka dostal," dodává mluvčí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na alergie?

 

Právě se děje

Další zprávy