Nárůst cen trvá, zdražila vejce, prasata i pojištění

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2012 10:25
Ceny výrobců meziročně rostly v zemědělství i průmyslu. Méně stála naopak třeba reklama
Foto: Reuters

Praha - Čeští výrobci během října zvyšovali ceny svého zboží, a to jak v zemědělství, tak v průmyslu. Rychlejším tempem přitom podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostla zemědělská produkce.

Ceny v zemědělství se meziročně zvýšily o 12,5 procenta, ve srovnání se zářím pak o 1,9 procenta. Za zdražováním stojí především pokles nabídky, která je daná letošní neúrodou.

Vyšší byly především ceny obilovin, zeleniny a olejnin. Levněji výrobci naopak prodávali brambory (meziročně o 10,8 procenta). Ceny rostly i v živočišné výrobě - hlavním tahounem se stala vejce, která oproti říjnu 2011 zdražila o necelých 34 procent.

Kvůli kukuřičné krizi, která v létě během rekordního sucha postihla Spojené státy, celosvětové zdražilo maso (výrobci neměli dobytek čím krmit). Neuniklo ani Česko, kde prasata meziročně zdražila o 23,1 procenta a skot o 11 procent.

Méně si podnikatelé brali za reklamu

V průmyslu zboží zdražilo o 1,9 procenta a oproti září o 1,9 procenta. "Úroveň cenové hladiny byla ovlivněna růstem cen koksu a rafinovaných ropných výrobků, chemických látek, potravinářských látek, nápojů a tabáku," uvádí ČSÚ.

Dráže prodávali výrobci také průmyslová krmiva (o 18,2 procenta), rostlinné i živočišné oleje a tuky (o 16,9 procenta) či maso (o 8,8 procenta).

Méně naopak stály kovy (o 2,1 procenta), dřevo, papír, či dopravní prostředky. Například u kovů je to podle Markéty Šichtařové, ekonomky Next Finance, proto, že v jejich případě hraje reálná poptávka z průmyslu větší roli než spekulace investorů.

Ceny tržních služeb meziročně klesly o procento. "Klesly ceny za reklamní služby a průzkum trhu, za architektonické, inženýrské a telekomunikační služby," stojí ve výčtu ČSÚ. Více si podnikatelé naopak účtovali v oblasti financí a pojišťovnictví.

Stavební práce ve srovnání s říjnem 2011 zlevnily o 0,6 procenta. "Není se zde čemu divit. Stavebnictví je v obrovském útlumu. Staví se méně a za méně peněz. Na trhu existuje velký převis nabídky nad poptávkou," komentuje Šichtařová s tím, že na úroveň z roku 2008 se Česko jen tak nevrátí.

Materiály a výrobky spotřebované ve stavebnictví ovšem během října podražily, a to o 0,7 procenta.



 

 

Právě se děje

Další zprávy