Naředíme griotku a zelenou, plánuje 2. největší likérka

ČTK ČTK
18. 9. 2012 16:20
Na pět milionů korun denně odhaduje ztráty druhá největší likérka v Česku
První minuty po pátečním zákazu
První minuty po pátečním zákazu | Foto: Reuters

Ústí nad Labem - Na pět milionů korun denně odhaduje ztráty způsobené alkoholovou prohibicí druhá největší likérka v Česku, ústecko-prostějovská Granette & Starorežná. O další stovky tisíc navíc bude firma přicházet po úterním zákazu vývozu na Slovensko.

Aby ztrátu aspoň trochu snížila, uvažuje o naředění griotky a zelené, aby je dostala pod povolenou dvacetiprocentní hranici. Řekl to mluvčí firmy Petr Maxa.

Zákaz prodeje nápojů s větším než dvacetiprocentním obsahem alkoholu vyhlásila česká vláda v pátek po sérii otrav metylalkoholem, které si vyžádaly už 22 lidských životů.

V likérce, která vyrábí v Prostějově a obchodní úsek má v Ústí nad Labem, to postihlo nejvíc tradiční nápoje. Největší ztráty jsou z prodeje Staré myslivecké, Vodky 42 a Hanácké vodky.

Zákazníci sice kupují místo toho alespoň slabší pití, jenže to je podle Maxy jen částečná kompenzace. "Denní propad tržeb je kolem pěti milionů korun. Navíc je otázka, co to udělá s důvěrou zákazníků do budoucna," řekl.

O další stovky tisíc korun podle něj firma navíc začne přicházet každý den na Slovensku, které dovoz českého alkoholu zakázalo dnes. "Dodáváme tam asi deset procent produkce," dodal mluvčí.

Navíc není zřejmé, jak dlouho česká "prohibice" potrvá, a tak se Granette snaží dostat pod dvacetiprocentní podíl alkoholu i další nápoje.

"Budeme snižovat obsah alkoholu v griotce a peprmintce. Už děláme vzorky, intenzivně se na tom pracuje," dodal Maxa. U zelené a griotky na svém webu už dnes udával Granette dvacetiprocentní obsah alkoholu.

Etikety lahví, v nichž našli nebezpečný alkohol - může jít o padělky:

 

Právě se děje

Další zprávy