Náchodští radní otočili, pivovar prodají veřejně

Martina Machová
17. 7. 2008 21:00
Holba za něj nabízí 160 milionů
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Jaroslav Jiřička

Náchod - "Náchod nabízí k prodeji sto procent akcií akciové společnosti Pivovar Náchod," hlásají od čtvrtka internetové stránky města. Radní obrátili a rozhodli, že pivovar prodají veřejně.

Původně měl být přitom prodán za nejasnou cenu a za podivných okolností jedinému zájemci - Libereckému investičnímu fondu. Radní neměli vlastní odhad ceny ani nevyhlásili veřejnou soutěž. O kuloárních jednáních nevěděla ani celá městská rada.

Poté, co na neprůhledný prodej poukázal deník Aktuálně.cz společně s místními medii, radní způsob prodeje přehodnotili. Nad jednáním části vedení města se pozastavoval antimonopolní úřad i Transparency International.

Čtěte více: Jak prodávat pivovar? Takhle ne, řekl antimonopolní úřad

"Rada města se dohodla, že záměr bude zveřejněn. Chceme, aby měli všichni zájemci stejné podmínky, prodej byl co nejtransparentnější a město jej mohlo prodat té nejlepší nabídce," sdělila místostarostka Pavla Maršíková (KDU-ČSL).

Obchod, vyvolávající množství otázek, narazil u lidovců, kteří v Náchodě tvoří koalici s vládnoucími občanskými demokraty. Jednání radnice halasně kritizovala opozice a rozbouřil veřejné mínění.

Foto: Pivovar Náchod

Lidovcům a opozici vedené ČSSD se nelíbila se cena, za kterou by pivovar Liberecký investiční fond získal i rychlost, s kterou ho chtělo vedení města prodat. "Chybí mi informace," vysvětloval své pochybnosti zastupitel Jiří Maršík. (KDU-ČSL)

O tom, že byl prodej uspěchán, hovoří i noví zájemci, kteří po zveřejnění prodeje medii projevili o náchodské pivo zájem. "V současnosti byly podány dvě další nabídky. Od společností Holba a K Brewery Group," potvrdil starosta města Oldřich Čtvrtečka z ODS.

Například Holba nabídla městu 160 milionů korun. "Je to ale orientační částka. Někde v této hladině bychom byli ochotni jednat," konstatoval právník společnosti Antonín  Polák.

Čtěte více: Pivovar investoval 300 milionů. Radní ho nabízejí za 90

Nedokáže však říci, zda je jejich nabídka pro město výhodnější než ta, kterou předeslal Liberecký investiční fond.

"Abychom mohli být konkrétnější, potřebovali bychom podrobnější informace, a ty na rozdíl od Libereckého investičního fondu nemáme. Chybí nám i jasné podmínky, za které chce Náchod pivovar prodat. Například co bude s hotelem Beránek. Nevíme, jestli ho město chce nebo nechce," uvedl Polák

Podle původního záměru měli náchodští získat z prodeje akcií pivovaru 135 milionů korun. K pivovaru patří ale také zmiňovaný hotel Beránek, který by město od fondu za 45 milionů koupilo zpět. Reálná cena by se tak snížila na 90 milionů korun. Město přitom v posledních letech investovalo do zařízení pivovaru 300 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy