Jak prodat pivovar? Takhle ne, řekl antimonopolní úřad

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
28. 6. 2008 11:20
Pivovar Náchod by mohl skončit před evropskou komisí
Foto: Aktuálně.cz

Náchod - Úřad na ochranu hospodářské soutěže kritizuje způsob, jakým rada města Náchoda připravila prodej městského pivovaru soukromým vlastníkům.

A místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký upozornil, že prodej by dokonce mohl skončit před Evropskou komisí, protože je v rozporu s pravidly Evropské unie.

Rada města, ve které má většinu ODS, totiž začala vyjednávat s Libereckým investičním fondem o konkrétní nabídce, aniž by měla k dispozici například expertní odhad skutečné ceny pivovaru.

Veřejnou podporu zákony zakazují

Konečná cena, za kterou mohl Liberecký investiční fond prosperující firmu získat, se pohybuje okolo 90 milionů korun. Město by se mohlo dopustit veřejné podpory jednoho zájemce, kterou zákony zakazují.

Fakta o pivovaru
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Fakta o pivovaru

  • Rada města Náchodu nemá nezávislý odhad hodnoty pivovaru
  • Mětský úřad nevyhlásil veřejnou soutěž na prodej prosperující firmy s obratem 180 milionů v roce 2007
  • Zastupitelstvo města nemůže vědět, zda je nabídka společnosti Liberecký investiční fond skutečnou tržní cenou
  • Pokud by se ukázalo, že se cena tržní je oproti ceně prodejní výrazně vyšší, mohla by Evropská komise prodej zrušit

Čtěte více: Pivovar investoval 300 milionů, radní ho nabízejí za 90

Hrozí totiž možnost, že suma od společnosti Liberecký investiční fond by nebyla cena tržní, ale značně nižší. Tedy pro Náchod nevýhodná. Evropská komise by pak prodej mohla zrušit anebo požadovat doplacení rozdílu ze strany města.

Podle platné legislativy je veřejnou podporou již rozdíl mezi tržní cenou a prodejní cenou dosahující 200 tisíc eur. Vyšší sumu musí povolit Brusel. A jaká je tržní cena náchodského pivovaru vedení radnice ještě ani nezkoumalo.

"Skutečně by se mohlo jednat o nedovolenou veřejnou podporu. Znamená to, že by společnost Liberecký investiční fond mohla být zvýhodněna na úkor ostatních subjektů, které operují na stejném trhu, například Staropramenu a podobně," uvedl místopředseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.

Samospráva totiž nesmí prodat cokoli za cenu nižší než tržní. Tu musí při prodeji přímému zájemci určit třeba nezávislý znalecký posudek.

"Něco jiného by pak bylo, kdyby proběhla veřejná soutěž. Tam posudek není potřeba, protože vítězná cena je bezpochyby tou tržní," doplnil Rudolecký.

Radní Náchoda však žádnou veřejnou soutěž nevyhlásili a nezávislý odhad ceny pivovaru nemají. Přesto doporučili pivovar k prodeji.

Zastupitelé stáhli pivovar z jednání

Konečné rozhodnutí však stojí na zastupitelstvu. To prodej pivovaru pro nedostatek informací a pochybnosti ohledně ceny stáhlo ze svého jednání.

Po hlasitých výhradách opozice vznikne pracovní skupina, která má pro Náchod klíčový obchod zprůhlednit.

Způsob prodeje pivovaru se zdá podivný i nevládním organizacím. "Jeho okolnosti mohou vyvolávat pochybnosti o důvodech, které radnici k takovému jednání vedou," konstatoval právník Transparency International Martin Lachmann.

Foto: Pivovar Náchod

"Město mělo o zamýšleném prodeji uvědomit další možné zájemce tak, aby si mohlo udělat kvalifikovanější představu o ceně, kterou má za prodávaný majetek požadovat," uvedl Martin Lachmann.

Vedení radnice v Náchodu však žádné pochybení ze své strany ale nevidí. "Byl to standardní postup a jsme si jistí, že způsob, kterým jsme pivovar chtěli prodat, je správný," uvedl starosta Náchodu Oldřich Čtvrtečka z ODS.

Nic nestandardního ve své nabídce nevidí ani Liberecký investiční fond. Cena je podle jejího předsedy představenstva Miroslava Kučery odpovídající. "Včetně úvěrů je naše nabídka za Pivovar Náchod 169 milionů korun," vypočítal Miroslav Kučera.

Liberecký investiční fond nyní zvažuje, zda svou nabídku nestáhnout. "Pro naši skupinu jsou komplikace s prodejem ztrátou a musíme se rozhodnout, jestli zkusíme v jednání pokračovat nebo to vzdáme," uvedl Kučera.

Pivovar Náchod měl být prvním pivovarem, jehož by liberecká společnost byla stoprocentním vlastníkem. Podíly už však má v dalších sedmi. Posledním přírůstkem se stal před třemi týdny pivovar Klášter. Mezi známější značky této skupiny regionálních pivovarů patří například Pivovar Svijany a Rohozec.

 

Právě se děje

Další zprávy